Foto

Norske kulturhus

Kulturselvangivelsen

– Vi opplever for første gang på lenge at kulturministeren også er «kulturhusminister»

Publisert: 19. november 2020 kl 10.13
Oppdatert: 19. november 2020 kl 10.19

Hvis regjeringen øker kulturbudsjettet med 100 millioner, hvordan vil du fordele midlene?

– Et drømmespørsmål å få i budsjett-tider! I et hvilket som helst annet år ville jeg satt meg ned og detaljert fordelt midlene. I år er det dessverre altfor enkelt: Her ville jeg plassert 100 millioner rett inn i stimuleringstiltak knyttet til korona. Eller: 99 millioner ville gått direkte til stimuleringstilltak. Én million hadde gått til å få Norske kulturhus inn på kapittel 320, post 74: Tilskudd til organisasjoner og kompetansesentre. Det er så krevende å drifte en interesseorganisasjon helt uten økonomisk støtte fra Kulturdepartementet eller Kulturrådet!

Bør bevilgningene til kultur økes, eller må vi innstille oss på reduserte bevilgninger til kultur når eldrebølgen ruller inn over de offentlige budsjettene?

– Dette er en høyst reell problemstilling for mange av medlemmene i Norske kulturhus. Når kommunene nå opplever store økninger i utgifter knyttet til koronapandemien, blir lovpålagte tjenester prioritert fremfor kultur. Mens man på nasjonalt nivå ser at Kulturdepartementet styrker budsjettet kraftig, for å kunne støtte kultursektoren gjennom pandemien, er det alarmerende å se at det fra kommunalt hold gis signaler om at for eksempel kulturhusene, de av dem som er organisert som selvstendige enheter, ikke kan forvente å få dekket noe av sine koronatap fra kommunen. Viljen til å støtte kultur burde være sterk, både på statlig og kommunalt nivå – også når vi kommer ut av krisen.

Bør teatrene i større grad enn i dag sette opp forestillinger med stor publikumsappell?

– Jeg tenker at en god bredde i forestillingene i teatrene er viktig. Det må være rom for både smalere oppsetninger og forestillinger med publikumsappell. Styrking av teatrenes økonomi gjennom publikumssuksesser skader ikke, men det viktigste er at teatrene gjennom forestillinger med bred appell kan nå nye grupper publikum som kanskje får lyst til å oppsøke andre deler av programmet og berike seg med det.

Hva er pluss og / eller minus med Abid Raja som kulturminister?

– Abid Raja har vist politisk ledelse i Kulturdepartementet, og har viljen til å få på plass de økonomiske rammene som er nødvendige for å få oss gjennom koronakrisen. Norske kulturhus opplever at medlemmene også blir tydelig sett og hørt. Så kunne vi ønsket at ordninger kom på plass raskere, og at detaljer i ordningene var annerledes, men vi opplever for første gang på lenge at kulturministeren også er «kulturhusminister».

Du får velge én: Hvilken kultursak / kulturform / hvilket kulturarrangement fortjener mer oppmerksomhet?

– Kulturhusene, og alle kulturhusarbeidere, fortjener en stor takk og anerkjennelse for den viktige jobben de gjør lokalt, med å legge til rette for et bredt og variert tilbud for publikum.

Hvilke kulturelle opplevelser eller verk vil du anbefale til andre?

1. Teater (og litteratur): «Tante Ulrikkes vei». Anbefaler både boken, og ikke minst er den verdt å få med seg i det Norske Teatrets versjon – på Rommen Scene, selvsagt!
2. Film: «Knutsen & Ludvigsen 2 – Det Store Dyret». Minst like morsomt for store som for små. Så den via Bygdekinoen. Heier skikkelig på både norsk film og bygdekinoens tilbud i hele landet. Og Knutsen og Ludvigsen har vært en stor favoritt, helt siden mitt første møte med to snåle fyrer i tunnelen engang på 1980-tallet.
3. Litteratur: «Alle utlendinger har lukka gardiner» av Maria Navarro Skaranger.
4. Ballett: «Nøtteknekkeren». Fullstendig magisk for små og store hos Den Norske Opera & Ballett. Gispene fra min yngste datter første gang hun så balletten var nesten like fint å oppleve, som å se selve forestillingen. I år blir juletradisjonen brutt, men vi gleder oss til strømmeversjon.
5. Astrup Fernley Museet: Fast tilholdssted for små og store i familien. Junioravdelingen er på den fantastiske barnekunstklubben Rasmus, mens mor rekker både kaffe og nye utstillingsopplevelser. På grunn av korona er barnekunstklubben Rasmus stengt, men erstattet av det digitale tilbudet «Barnas kunstonsdag» som er lett å finne på nett.

 

Hvis du må velge?

Teater Rockekonsert

Karl Ove Knausgård Sigrid Undset

Kino Netflix

Øl Vin

Papirbok E-bok

På scenen I salen

Beatles Rolling Stones

Vernissasje Fotosafari

Vebjørn Sand Bjarne Melgaard

Opera Country

 

Kulturell selvangivelse
søn 20.02.2022 23:47

Kulturell selvangivelse er en ny spalte der Kulturplot stiller spørsmål om kulturpolitikk og kulturinteresser til personer som engasjerer seg i norsk kulturliv.