Liv Ramskjær på Det Norske Teatret.

Foto

Thomas Johannessen

Kulturell selvangivelse

– Myndighetene må øke bevilgningene

Publisert: 20. oktober 2020 kl 07.56
Oppdatert: 10. februar 2021 kl 01.29

Hvis regjeringen øker kulturbudsjettet med 100 millioner, hvordan vil du fordele midlene?

– I år og neste år går nok dette med til koronakrisemidler på viktige områder der det trengs sårt.

Bør bevilgningene til kultur økes, eller må vi innstille oss på reduserte bevilgninger til kultur når eldrebølgen ruller inn over de offentlige budsjettene?

– Kunst og kultur er helt nødvendig for å opprettholde og videreutvikle demokratiet vårt, og myndighetene må prioritere å øke bevilgninger. Forskning viser at deltagelse i kunst- og kulturaktiviteter bedrer folkehelsen. Å investere i kultur gir derfor viktige ringvirkninger langt utenfor dem som får støtten.

Bør teatrene i større grad enn i dag sette opp forestillinger med stor publikumsappell?

– Jeg tenker at en god bredde i forestillingene i teatrene er viktig. Det må være rom for både smalere oppsetninger og forestillinger med publikumsappell. Styrking av teatrenes økonomi gjennom publikumssuksesser skader ikke, men det viktigste er at teatrene gjennom forestillinger med bred apell kan nå nye grupper publikum som kanskje får lyst til å oppsøke andre deler av programmet og berike seg med det.

Hva er pluss og / eller minus med Abid Raja som kulturminister?

– Abid Raja har fra en krevende oppstart i vår fått laget seg mer rom til å bli bedre kjent med ulike deler av kulturfeltet. Måten han snakket om kultursektoren og krisen på da den siste krisepakken kom før sommeren vitner om økt kunnskap og forståelse for kultursektorens utfordringer. For en energisk og lærenem kulturminister regner jeg med at sommerens mange reiser har gitt mye god kunnskap som kommer til nytte i det videre arbeidet med å utvikle kulturpolitikken og sikre et godt kulturliv fremover.

Satser forlagene for mye på bestselgende forfattere?

– Det er viktig for meg som leser at forlagene gir et variert og godt tilbud av litteratur. Jeg håper forlagene bruker bestselgere aktivt til å sikre finansiering av flere viktige smalere utgivelser.

Du får velge én: Hvilken kultursak / kulturform / hvilket kulturarrangement fortjener mer oppmerksomhet?

– Slik situasjonen er nå, må det bli behovet for krisetiltak som kan sikre museumssektoren rammebetingelser som for dem gjennom koronakrisen i 2020 og 2021. Fortsatt er det deler av museumslandskapet, som museer og sentre under Kunnskapsdepartementet og Sametinget, som faller utenfor alle etablerte støtteordninger. Langsiktig overlevelse og sikring av arbeidet med ivaretakelse av kulturarven er viktig sammen med mulighet for nyutvikling av innhold og tilbud.

Hvilke kulturelle opplevelser eller verk vil du anbefale til andre?

– Påfyll av ulike kulturopplevelser er viktig for å gi energi og perspektiv på det som skjer rundt oss, men også for å gi en god pause og dykke inn i andre verdener. «Breaking Beethoven» i Oslo domkirke er et ferskt høydepunkt. Opplevelsen av solide musikere som leker med- og fornyer musikken kan jeg leve på en stund.

1. Konsert: Oslo kammermusikkfestival og Risør kammermusikkfestival. Gode steder for flotte opplevelser!

2. Bøker: Mikael Niemis «Koka Björn» og Chimamanda Ngozi Adichies «Americanah» er gode leseropplevelser som passer godt i denne tiden.

3. Musikk: Mari Samuelsens «Mari», fra Deutsche Grammophon.

4. Fysiske og digitale museumsbesøk på nettsider / sosiale medier og Digitaltmuseum.no.

5. Savn: Gode teateropplevelser.

Hvis du må velge?

 

Teater - Rockekonsert

Karl Ove Knausgård - Sigrid Undset

Kino - Netflix

Øl - Vin

Papirbok - E-bok

På scenen - I salen

Beatles - Rolling Stones

Vernissasje - Fotosafari

Vebjørn Sand - Bjarne Melgaard

Opera - Country

 

Kulturell selvangivelse
søn 20.02.2022 23:47

Kulturell selvangivelse er en ny spalte der Kulturplot stiller spørsmål om kulturpolitikk og kulturinteresser til personer som engasjerer seg i norsk kulturliv.