Heidi Austlid i Forleggerforeningen
Hvilke kulturelle opplevelser eller verk vil du anbefale til andre?
– Les, lytt, se og lær er mitt viktigste råd når det kommer til kulturelle opplevelser. I den tida vi nå lever i er det mer enn noen gang viktig å sanse, reflektere og finne rom for gode opplevelser. Derfor er jeg glad teatrene nå åpner igjen, og jeg var nettopp på en digital konsert med Kari Bremnes i Nidarosdomen, hvor hun lyktes i å skape en magisk og nær opplevelse. Jeg er særs opptatt av å lese norske forfattere i ulike sjangre, men likevel vil jeg anbefale Sara Omar om kurdiske kvinner som jeg har lest nå i sommer. Det er viktige bøker som rører og opprører. Så bør alle oppleve nye Deichman og Klimahuset i Botanisk hage. Denne sommeren seiler jeg fra Tromsø til Svolvær og får innblikk i mye nordnorsk historie, kultur og natur.
1. Seil i nordnorsk, storslått og vill natur.
2. Konsert med Kari Bremnes.
3. Se «Vildanden» av Henrik Ibsen på Nationaltheatret.
4. Les Sara Omar «Dødevaskeren» og «Skyggedanseren».
5. Besøk nye Deichman i Bjørvika.
Hvis regjeringen øker kulturbudsjettet med 100 millioner. Hvordan vil du fordele midlene?
– Mangfold og tilgjengelighet i kultur er viktig. Mine 100 millioner ville jeg akkurat nå, i disse tider, brukt på å støtte og realisere planlagte prosjekter som nå er parkert i litteratur, film, musikk og teater.
Bør bevilgningene til kultur økes eller må vi innstille oss på reduserte bevilgninger til kultur når eldrebølgen ruller inn over de offentlige budsjettene?
– Norsk kultur er avgjørende for folkehelse, samfunnsdebatt, kunnskapsutvikling og opplevelse. Kultur er viktig for norsk verdiskaping. Å strupe kulturbudsjettene vil være uklokt for Norges framtidige humane kapital og næringsutvikling. Vi må se på kultur som kultur-, kunnskaps- og næringspolitikk.
Hva er pluss og / eller minus med Abid Raja som kulturminister?
– Jeg har allerede hatt glede av å møte kulturministeren. Det blir spennende å samarbeide med ham og resten av regjeringen om viktige litteraturpolitiske saker.
Satser forlagene for mye på bestselgende forfattere?
– Nei, men mangfold i litteratur er viktig og forlagenes rolle for å fremme nettopp det er avgjørende.
Bør teatrene i større grad enn i dag sette opp forestillinger med stor publikumsappell?
– Mange teatre har tung offentlig finansiering slik at de kan presentere en bredde og også sette opp såkalte smalere forestillinger. Her fungerer kulturpolitikken som en korrigering av markedet. For aktører med større grad av egeninntjening er forestillinger med stor publikumsappell avgjørende for å kunne gjøre andre prosjekter. Som ellers i kulturbransjene er også teatrene preget av høy reinvesteringsgrad. Jeg mener teatrene i aller høyeste grad har utviklet seg med bred publikumsappell. Det er likevel avgjørende med satsing på de smale teatrene for å bevare mangfold og kunstnerisk bredde.
Du får velge én: Hvilken kultursak / kulturform / hvilket kulturarrangement fortjener mer oppmerksomhet?
– Jeg er bekymret for leseutviklingen, spesielt blant barn og unge. I tillegg må vi få på plass en helhetlig litteraturpolitikk for framtida, som inkluderer den digitale utviklingen.
Hvis du må velge?
Teater – Rockekonsert
Karl Ove Knausgård – Sigrid Undset
Kino – Netflix
Øl – Vin
Papirbok – E-bok
På scenen – I salen
Beatles – Rolling Stones
Vernissasje – Fotosafari
Kulturell selvangivelse er en ny spalte der Kulturplot stiller spørsmål om kulturpolitikk og kulturinteresser til personer som engasjerer seg i norsk kulturliv.