Foto

Wikipedia

Bedrageriets mytologi

Publisert: 10. november 2020 kl 00.15
Oppdatert: 2. desember 2020 kl 15.19

«Min nyutkomne roman 1984 er ikke ment som et angrep på sosialisme eller det britiske arbeiderpartiet (som jeg er tilhenger av), men som fremvisning av de perversjoner som allerede har blitt virkelighet i kommunisme og fascisme. Scenariet er lagt til Storbritannia for å understreke at de engelskspråklige rasene fra naturens side ikke er bedre enn andre og at totalitarisme, hvis den ikke bekjempes, kan triumfere overalt».

Foto

Forfatter ­George Orwell. Foto: AP

(The Collected Essays, Journalism and Letters of George Orwell, Volume 4, Penguin, s. 546).

Det er 70 år siden George Orwell døde. «1984» var hans siste bok, utgitt året før, skrevet i 1948, det fremtidsrettede årstallet bygget på at han byttet om på de to siste sifrene.

Alternative fakta

Presidentrådgiver i USA, Kellyanne Conway ble i januar 2017 intervjuet på TV-kanalen NBC. I et intervju med programleder Chuck Todd ble hun anklaget for å ha forsvart pressesjef Spicer som hadde løyet om oppmøtet ved Donald Trumps innsettingsseremoni. Hun svarte: – Ikke overdriv, Chuck. Du sier det er en løgn, og… pressesekretæren vår, Sean Spicer, gav alternative fakta. – Nei, svarte Todd, – Alternative fakta er ikke fakta, det er usannheter.

Conway ble kritisert og latterliggjort og uttrykket ble beskrevet som «Orwellsk». Salget av Orwells «1984» skjøt umiddelbart fart, og økte kommende uke med 9500 prosent. Senere forsvarte Conway seg med at man kan si at glasset både er halvfullt og halvtomt.

Hva hadde Spicer sagt? At folkemengden som hadde samlet seg ved Trumps innsettelsesseremoni var større enn tilsvarende da Obama ble president fire år tidligere, det vil si mer enn 1.8 millioner. Edruelige observatører anslo ansamlingen til 200.000. Trump selv tok det ikke så tungt, han anslo at det så ut som en million eller halvannen fra der han sto.

Foto

Nyx var personifiseringen av natten og bedragerigudinnen Apates mor. Her portrettert i skulpturen «La Nuit» av William-Adolphe Bouguereau fra 1883. Foto: Wikipedia

Søkte fattigdommens sjel

George Orwell het egentlig Eric Blair, ble født i 1903, tilhørte middelklassen og gikk på Eton. Så haiket han rundt i Europa, oppsøkte miljøer nederst på alle rangstiger og tok de verste og dårligst betalte jobbene. «Jeg søkte fattigdommens sjel, og fant bare fornedrelse». Han skrev «Down and out in Paris and London», om elendigheten i tiden og om lus, sult og kulde.

Som aktiv sosialist deltok han i den spanske borgerkrigen, men fant seg etter hvert ikke til rette på den politiske venstresiden. Så skjer ett av litteraturhistoriens lykketreff: Hans erfaring, kampvilje, skepsis, fantasi og ironiske snert får utløp i en bok; en fabel om dyrenes maktovertakelse på en bondegård. Her blir stalinismen avkledt på grotesk, fabulerende og komisk vis. «Alle dyr er like, men noen er likere enn andre» har gått inn i språket som en referanse til snedig og brutal maktkamp. Tre år etter «Animal Farm» skrev han «1984».

Den muntre dyrefabel byttes med en dystopisk skildring av et fremtidssamfunn med ekstrem overvåking, et tankepoliti som utsletter folks hukommelse og et sannhetsministerium som sørger for «nytale» – språket blir så enkelt som mulig og uten synonymer. Og viktigst: Diktaturets sannhetsministerium har som hovedoppgave å omskrive virkeligheten. Eller for å si det enklere: Alternative fakta.

Bedgrageriets gudinne

I gresk mytologi var Apate bedrageriets gudinne. Hun var datter av Nyx (natten) og Erebos (mørket). Av hennes mest kjente søsken er Eris (strid), Nemesis (gjengjeldelse) og Keres (voldelig ødeleggelse og død). Hesiod forteller at alle disse befant seg i Pandoras eske, ble sluppet løs på menneskene og dermed forårsaket all verdens elendighet. Apate bor på Kreta fordi kretere lyver mer enn andre. Over fjellene kløyver hun luften med flyvende sko. Og hun beskrives som ubehagelig. En gang bisto hun Hera med å ta hevn over sin mann Zevs ved å hjelpe til med å drepe elskerinnen Semele. Hun forbindes med falsk forførelse, mened og alle former for svik. Hennes romerske ekvivalent er Fraus, derav ordet Fraud (bedrageri).

Apate hoppet ut av Pandoras eske og infiserte enkeltpersoner, byråkrater, bevegelser og utvalgte myndigheter. Fiksjonært gjenoppsto hun i Orwells Sannhetsministerium med Nytale, men da hadde hun forlengst herjet i den mer håndfaste delen av historien med katastrofale ringvirkninger. Egyptere, grekere, romere og etterfølgende folkeslag har latt seg verve til kriger og ødeleggelse med millioner av liv tapt – oppildnet og næret av løgner. Rykter om at jødene drakk blod og forårsaket pest ledet til massakrer. Forestillingen om at fargede amerikanere var late, kriminelle og mindreverdige samlet på det meste 5 millioner amerikanere i Ku Klux Klan, som livnærte seg av bombing og lynsjing.

Konspirasjonsteorier

Alternative fakta og falske nyheter er i nær slekt med, og livnærer seg til dels på, konspirasjonsteorier. Konspirasjonsteorienes alminnelige struktur går ut på at «alt som er galt i verden skyldes at mektige grupper i hemmelighet sammensverger seg for å fremme sin egen skjulte agenda» (professor Asbjørn Dyrendals formulering).

I en spørreundersøkelse ­september 2020 svarte 1 av 3 republikanske velgere at de trodde at QAnon-teorien var sann eller delvis sann

Mangelen på bevis for dette tolkes dithen at teorien er sann (bevisene holdes skjult). Den som motsier teorien, er en del av sammensvergelsen. Amerikanerne selv (eller CIA) sto bak terrorangrepene 11. september. Holocaust skjedde aldri. Amerikanerne har aldri vært på månen. Elvis lever.

Foto

Tidligere presidentrådgiver, Kellyanne Conway, sammen med president Donald Trump. Foto: SAUL LOEB / AFP

Den ferskeste (2017) fra USA er QAnon: En hemmelig kilde (Q) i den «Dype Staten» kommer med kryptiske meldinger om at Donald Trump i det skjulte har tatt opp kampen mot den store, onde sammensvergelsen, som består av blant andre Hillary Clinton, Joe Biden, Tom Hanks, Bill Gates, Oprah Winfrey og Barack Obama. Ikke bare har de makt, de er også pedofile, og spiser barn. Men i Stormen vil de onde bli avslørt, arrestert og henrettet. I en spørreundersøkelse september 2020 svarte 1 av 3 republikanske velgere at de trodde at QAnon-teorien var sann eller delvis sann. Og president Trump selv:

Jeg vet lite om bevegelsen, annet enn at jeg skjønner at de liker meg veldig mye, noe jeg setter pris på.

Og for dem som avfeier dette som morsomt sprøyt funnet på og trodd på av noen få gærninger, kan vi minne om en mer nærliggende konspirasjonsteori:

«Arbeiderpartiet samarbeider med arabiske land for å gjøre Europa til en islamsk koloni». Ufarlige, latterlige tanker som herjer på kommentarfeltene i en liten, marginal gruppe på norsk høyreside? Kanskje. Men den var altså det eksplisitte idégrunnlaget for massakrene 22. juli 2011, grundig dokumentert i et massivt manifest.

Nytale, alternative fakta, Fake News, konspirasjonsteorier med dødbringende innflytelse: Orwells fremtidsvisjon om Sannhetsministeriet som skriver om virkeligheten er virkeliggjort. Apate er løs.