Siri Haugan Holden er daglig leder i Norske kulturarrangører. Foto: Jane Lool

Siri Haugan Holden er daglig leder i Norske kulturarrangører.

Foto

Jane Lool

Norske kulturarrangører: – Det har spisset seg til – vi ser et større skille enn tidligere

Publisert: 17. april 2023 kl 10.32
Oppdatert: 17. april 2023 kl 10.33

– Situasjonen fremstår alvorlig for flere av medlemmene våre, sier Siri Haugan Holden, leder av Norske kulturarrangører.

Holden forteller at markedet har endret seg markant etter koronapandemien, men det er ikke bare nedstengingen i seg selv man merker ettervirkningene av.

– Konsertmarkedet er ikke helt tilbake verken publikumsmessig eller på artistsiden. Førstnevnte kan kanskje tilskrives vaner man fikk under nedstengningen – vi ser at enkelte grupper, grovt sett de yngste og de eldste, ikke har vendt tilbake i like stor grad som andre.

– Det som har med artistsiden å gjøre handler om at utenlandske artisters turnévirksomhet heller ikke er helt tilbake. De prioriterer sine hjemlige markeder og sirkulerer mindre. Mange amerikanske artister tar ikke turen til Europa. Krigen gjør det som kjent også dyrere. 

Større skille

I kinobransjen er tendensen at det er store filmer som trekker publikum, i større grad enn tidligere.

Der er det knyttet bekymringer til at det er et vanskeligere marked for små og mellomstore filmer for tiden.

Holden forteller om lignende tendenser blant medlemmene i Norske kulturarrangører.

– Jevnt over kan vi si at det har spisset seg til. Vi ser et større skille enn tidligere, der de store arrangørene med betydelige økonomiske muskler drar ifra resten, sier hun.

– Disse gjør det sterkt, selv med tanke på det nye utfordringsbildet (kraftig økte kostnader og et mindre lojalt publikum), mens de mindre i større grad ser ut til å påvirkes av at konsertmarkedet ikke er helt tilbake.

Holden forteller videre at det også kan se ut som om det har vært mer fart i de større byene, mens det har vært vanskeligere de litt mindre stedene.

Endrede vaner og høyere billettpriser

– En kompliserende faktor i dette bildet er også det at folk sitter mye lengre på gjerdet før de bestemmer seg for å gå på et arrangement, de kjøper billetter rett før eller samme dag. Det skaper store logistiske utfordringer for arrangørene, og det er vanskelig å være trygg på at man ikke vil gå på et stort underskudd, sier Holden.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå­ har prisene på kulturtjenester steget med rundt 12 prosent det siste året. Det er nesten dobbelt så mye som den generelle prisutviklingen på varer og tjenester ellers i samfunnet, som er på 6,3 prosent.

Samtidig viser en fersk undersøkelse at hele 44 prosent oppsøker kulturtilbud sjeldnere nå enn de gjorde før. Det er mange som snakker om nye vaner, og en vanskelig økonomisk situasjon.

Norske kulturhus opplever et publikum med helt nytt kjøpsmønster:

– Våre medlemmer melder om de samme tendensene over hele landet: Publikum venter med å kjøpe billetter til forestillinger, sier daglig leder Nina Hodneland.

– Siden økonomien er svekket hos publikum blir det også vanskelig å heve prisene like mye som kostnadene stiger, og det har satt arrangørene i en skvis, sier Holden. 

– Billettprisen er det siste man vil endre, men på et tidspunkt må det jo skje, så det er jo en uro mange har.