Illustrasjonsbilde.

Foto

Berit Roald / NTB

Hans Ole Rian:

– De som gikk ut av bransjen under pandemien har dessverre i svært liten grad kommet tilbake

Publisert: 15. februar 2023 kl 11.02
Oppdatert: 15. februar 2023 kl 11.28

Det er nå ett år siden kulturlivet kunne åpne for fullt, etter å ha vært helt eller delvis nedstengt i nesten to år.

Tiden etter gjenåpning bar preg av avlyste arrangementer, dårlig billettsalg og mangel på kompetanse.

Hvordan er situasjonen nå, ett år etter?

Ifølge en rapport gjennomført av Norges museumsforbund i andre halvdel av 2022 ble det kjent at flere av museene i Norge opplever at de er i en krisesituasjon. Bransjeorganisasjonen Film & Kino melder om gode besøkstall på kinoene de siste to månedene, men forteller om nye tendenser hos kinopublikummet. Norske kulturhus opplever et publikum med helt nytt kjøpsmønster.

Krevende også etter nedstengingen

Forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian, forteller at medlemmene deres, spesielt de selvstendig næringsdrivende, alltid har vært vant til å leve sparsommelig og finne alternative inntekter, men at det likevel er svært mange som har meldt om at tiden både under og etter regjeringens nedstengninger har vært krevende.

Foto
Creo-leder, Hans Ole Rian. Foto: Ihne Pedersen.

– Den ene gruppen er unge, utøvende næringsdrivende musikere, som kom dårligst ut av alle. De hadde ikke opparbeidet seg økonomisk grunnlag for å få støtte fra ordningene, de hadde ikke etablert nettverk for turneer og spillesteder, de hadde små – om noen – vederlagsinntekter og i tillegg gjerne fått begrenset avslutningen av sine studier.

Kompetanseflukt

Er mangelen like stor fortsatt?

– Ja, det er like stor mangel på teknikere i år som i fjor. Det tar tid å bli en god og rutinert tekniker, og de som gikk ut av bransjen under pandemien har dessverre i svært liten grad kommet tilbake til kulturbransjene.

– Men vi har nå fått etablert en høyere fagskoleutdanning ved Fagskolen i Oslo, og vi håper også at presiseringene i arbeidsmiljøloven og vårt tariffarbeid kan gi disse et bedre og mer forutsigbart arbeidsliv, sier han.