Oslos hovedbibliotek hadde sagt ja til utlån av rom til det omstridte forlaget Legatum. Nå sier direktør og biblioteksjef Knut Skansen nei. Her avbildet under åpningen av biblioteket i 2020. Foto:  Terje Pedersen / NTB

Oslos hovedbibliotek hadde sagt ja til utlån av rom til det omstridte forlaget Legatum. Nå sier direktør og biblioteksjef Knut Skansen nei. Her avbildet under åpningen av biblioteket i 2020.

Foto

 Terje Pedersen / NTB

Biblioteket snur om omstridt forlag

Publisert: 8. mai 2023 kl 09.38
Oppdatert: 8. mai 2023 kl 10.21

­Torsdag 11. mai skulle forlaget Legatum Publishing arrangere samtale og pressekonferanse med den franske forfatteren Renauld Camus på Deichman Bjørvika. 

Det var det mange som reagerte på, blant annet Deichman-ansatte, som ba biblioteket avlyse arrangementet. Bakgrunnen er at forlaget anklages for høyreekstremisme.

Biblioteksjef i Oslo, Knut Skansen, sa i forrige uke at han forstår at ansatte og andre reagerer, men at han ikke kan nekte utlån av rommet.

– Det er organisasjonsfrihet og ytringsfrihet i Norge, og det betyr at man kan bruke biblioteket til ulik aktivitet. Jeg kan ikke, ut ifra Grunnloven, bedrive forhåndssensur, sa han da.

Nå har han riktignok snudd.

– Klok beslutning

– Jeg synes det er en klok beslutning, sier kulturbyråd Omar Samy Gamal ifølge Vårt Oslo.

Begrunnelsen for at direktøren sier nei til utleie av et lokale er at det sannsynligvis «vil bli så mye uro i biblioteket at jeg må gjøre en avveining mellom Legatums reservasjon av rommet for sitt arrangement, og hensynet til de anslagsvis 1000-1100 andre brukerne av biblioteket som vil være til stede på dette tidspunktet».

Det skriver Filter Nyheter.

Det ble varslet en antirasistisk demonstrasjon mot arrangementet, men politiet hadde gitt biblioteket beskjed om at det var mulig å sørge for sikkerheten.

Ledelsen landet likevel på at sikkerhetsopplegget ville blitt for belastende for alle andre som skulle benytte det store bibliotekbygget torsdag ettermiddag.

I epostadressen til Legatum, som ble sendt fredag 5. mai, skriver direktøren blant annet dette:

«Min vurdering er at tilstedeværelse av politi og annet sikkerhetspersonell, for å sikre Legatums arrangement, kombinert med demonstrasjoner, vil hindre og/eller forstyrre bruk av biblioteket for øvrige brukere av bygget. Det er altså min vurdering at Legatums arrangement ikke kan tilpasses øvrig virksomhet på biblioteket».

Mener det setter «en farlig presedens»

– Det er veldig trist at et bibliotek ikke våger å la en verdenskjent forfatter bli intervjuet i sine lokaler fordi intolerante aktivister som er politisk uenige med forfatteren truer med å lage bråk om han får ytre seg. Journalister fra alle medier fikk en åpen invitasjon til vårt arrangement og kunne stille hvilke spørsmål de ønsket direkte til Renaud Camus, skriver forlegger Tore Rasmussen i en pressemelding.

Han mener biblioteket setter en farlig presedens ved å kansellere arrangementet.

– Hvem lar han seg presse til å kansellere neste gang? Biblioteksjefen synes tydeligvis det er viktigere å unngå «uro i biblioteket» i to timer enn å opprettholde en livslang presedens for forsamlingsfrihet på sitt og andre norske biblioteker.

De opplyser at de har et reservelokale og at pressekonferansen vil bli gjennomført likevel.

Renauld Camus er mest kjent for å stå bak begrepet «Den store utskiftingen». I Aftenposten har ekstremismeforsker Cathrine Thorleifsson ved Universitetet i Oslo beskrevet det slik:

– Sentralt står forestillingen om hvitt folkemord, at den hvite rasen er truet av masseinnvandring, og er i ferd med å bli erstattet av migranter.

Forlaget Legatum mener det er feil.

– Ett av formålene med pressekonferansen er å opplyse om at dette er feil, skrev forlegger Tore Rasmussen i et innlegg i Samtiden i april.