Foto

Øyafestivalen i Tøyenparken slik den fortonet seg i 2018. Foto: Berit Roald / NTB

– Veldig mange slitne folk i hele næringskjeden

Publisert: 3. juni 2022 kl 10.05
Oppdatert: 3. juni 2022 kl 10.31

Konsekvensene av pandemien merkes i de fleste deler av kultursektoren, og kompetanseflukten fra sceneteknisk bransje har blant annet vært mye omtalt:

Én av fire sceneteknikere sluttet i bransjen under pandemien, viser en ny rapport som ble lagt frem for noen uker siden.

Den viste samtidig at over halvparten av arrangørene mener det er sannsynlig at planlagte arrangementer ikke kan gjennomføres i 2022 på grunn av mangel på folk.

– Får ikke kabalen til å gå opp

Etter to år med avlysninger og stengte dører er det klart for festivalsommer i Norge igjen. Fra slutten av mai til slutten av august er det store festivaler og utendørs konserter igjen landet rundt.

Om et par uker skal for eksempel rocke- og metalfestivalen Tons of Rock gå av stabelen, med dobbelt så mange publikummere som sist på festivalområdet: 80.000 skal i løpet av tre dager få med seg en hærskare band fra tre scener.

Men i forkant av festivalsommeren har det blitt tydelig at det både er mangel på utstyr og kompetanse.

Svært mange lys-, lyd- og sceneteknikere forlot bransjen samtidig som at rekrutteringen stoppet opp, og dette gjør at de som fortsatt er i bransjen sliter: De har altfor mye å gjøre og er slitne allerede, ifølge bransjeorganisasjonene.

Det er fortsatt en lang, lang, lang liste av konsekvenser og problemer

Det forteller blant annet Simon Eraker i Bransjeforeningen for sceneteknisk produksjon og Sonic city, som deltok under en debatt om kompetanseflukten fra sceneteknisk bransje for et par uker siden, blant annet sammen med Tone Østerdal i Norske Kulturarrangører.

– Mange er slitne nå. De sover dårlig, får ikke kabalen til å gå opp. Og det er litt tidlig å være slitne av sommeren allerede nå, før den har kommet ordentlig i gang, legger han til.

Han forteller at de har spurt teknikerne om det er tiltak som kan gjøres, men at svaret de får tilbake er at de har såpass mye å gjøre nå at de ikke har tid til å tenke på mulige tiltak.

– Og det forstår jeg, også, for jeg har heller ikke rukket å ta tak i det på egne vegne, forteller han. 

Kompetansemangel på flere områder

Østerdal forteller at det ikke bare er kompetansemangel blant sceneteknikere, men at dette merkes i hele næringskjeden – også blant arrangørene, blant sceneriggere og i serveringsbransjen, forteller hun.

– Det er veldig mange slitne folk i hele næringskjeden.

Hun forteller at det er mange som har stått i en ekstrem situasjon i hele pandemien, og at smellen kanskje kommer først nå, når ting er i gang igjen.

– Det er fortsatt en lang, lang, lang liste av konsekvenser og problemer, forteller hun, og legger til at det er helt avgjørende at man som bransje nå står samlet.

– Tegner et utfordrende bilde

Den ovennevnte rapporten om sceneteknisk bransje, som heter Forestillingen er avlyst!, er gjennomført av Telemarksforskning på oppdrag fra Kulturrom.

Karen Sofie Sørensen, daglig leder i Kulturrom, har tidligere uttalt til KulturPlot at rapporten peker på noen dramatiske og urovekkende konsekvenser som det vil ta lang til å reversere.

Sørensen sier også at det vil kreve at en samlet bransje igangsetter tiltak på både kort og lang sikt for både å rekruttere nye inn i bransjen og sikre at folkene med sin unike kompetanse forblir i yrket.

– Det er avgjørende for landets kulturaktører at det finnes teknikere innen både lyd, lys, AV og rigg for å kunne gjennomføre sine arrangementet, sier hun.

– Teknikermangel kombinert med økte priser for teknisk personell og utstyr tegner et utfordrende bilde for særlig de mindre kulturarrangørene og frivillig kulturliv i tiden framover.

Del av løsningen på problemet

I Kulturrom har de allerede igangsatt noen tiltak og ansatt en ettårig prosjektmedarbeider som skal jobbe utelukkende med rekruttering, praksisplasser og andre tiltak for å hjelpe bransjen i tiden framover, forteller Sørensen.

Høsten 2023 skal også en ny utdanning innen sceneteknisk produksjon ved Fagskolen i Oslo starte, som kom på bakgrunn av et felles initiativ fra Creo, Virke og Fagskolen i Oslo.

– Opprettelsen av en fagskoleutdanning for teknikere fra høsten 2023 vil være et svært viktig ledd i å gjøre yrket mer attraktivt og formalisere kompetansen, sier Sørensen.

Teknikermangel kombinert med økte priser for teknisk personell og utstyr tegner et utfordrende bilde.

– Situasjonen er kritisk. Vi hører stadig om prosjekter som sliter med å få nok folk, utleiebedrifter som sliter med å fine nye ansatte og frilansere, forteller Hans Peter Jenssen, som er fagansvarlig for den nye utdanningen.

Han forteller at den scenetekniske bransjen har manglet en utdanning i flere år, og i lys av pandemien, hvor flere enn noen gang har forlatt bransjen, slik rapporten også viser, er rekrutteringsbehovet prekært.

– I tillegg er det stadig behov for ny og økt kompetanse, da prosjektene og teknologien stadig blir mer komplisert og kravene fra kunder og publikum stadig blir høyere. For å sikre en levedyktig bransje i mange år fremover er det helt essensielt at man får på plass en utdanning som sikrer påfyll av nye talenter samt videreutvikling av de som allerede har noen år i bransjen.