Ny dansk undersøkelse viser at det er minimal smitterisiko på kulturarrangementer. Tone Østerdal i NKA forventer at regjeringen legger disse funnene til grunn i arbeidet med å utforme tiltakspakker for smittevern.
Foto
Jon Olav Nesvold / NTB
Ny undersøkelse om pandemien og kulturlivet

Minimal smitterisiko på kulturarrangementer

Publisert: 11. februar 2022 kl 09.32
Oppdatert: 11. februar 2022 kl 11.17

Ny dansk rapport viser at det er minimal smitterisiko på kulturarrangementer.

– Undersøkelsen viser at vi slett ikke burde ha stengt ned kulturfeltet i den grad det har blitt gjort, sier leder for Norske konsertarrangører.

Den danske undersøkelsen SAFE 2.0 ble lagt frem denne uka. Undersøkelsen er laget på initiativ fra Dansk Live, som er interesseorganisasjon for danske konsertarrangører og festivaler, og er gjennomført i samarbeid med Københavns Universitet, Roskilde Universitet, RF Experience og Divisionsforeningen.

Funnene i rapporten er klare: De viser at det er svært liten risiko for smitte ved kultur- og idrettsarrangementer.

Blant annet viser den at det er få smittede ved kultur- og idrettsarrangementer, at antallet nærkontakter avviker veldig mye fra antall smittede og at arealkravet ikke virker etter hensikten.

Den understreker også det vanvittige i at norske myndigheter ikke har vært interessert i å finansiere tilsvarende undersøkelser her hjemme.

Dansk Live påpeker også at store begivenheter, og spesielt konserter, ofte har blitt omtalt som «supersprederhendelser». Rapporten viser derimot at det ved store kultur- og idrettsarrangementene ikke var store smitteutbrudd.. Undersøkelsen viser at deltakerne ganske riktig har et potensielt høyt antall nærkontakter, men at det kun har vært minimal smittespredning til tross for få eller ingen restriksjoner i perioden.

– Burde ikke stengt ned i den grad det har blitt gjort

– Det er veldig interessante og relevante funn, sier Tone Østerdal i Norske konsertarrangører, søsterorganisasjonen til Dansk Live.

– På den ene siden er rapporten oppløftende, fordi den underbygger hva vi har sagt hele tiden: Det er minimal smitterisiko på kulturarrangementer. Tvert imot er ett av hovedfunnene at det at mange mennesker er samlet, og at man på et arrangement kanskje får mange nærkontakter, ikke er ensbetydende med høy risiko for smittespredning. Dette er helt i tråd med empirien kulturbransjen selv har samlet i løpet av pandemien.

Foto

Tone Østerdal leder Norske konserarrangører (NKA). Foto: Ellen Lorenzen / NKA

Lignende undersøkelser har blitt gjort også i Norge: Norsk teater- og orkesterforening (NTO) har for eksempel undersøkt smittetallene hos sine medlemmer fra koronapandemien traff Norge nasjonale smitteverntiltak ble iverksatt 12. mars 2020 og ut året 2021. Da fant de ut at det i denne perioden ikke var noen kjente tilfeller av smittespredning blant publikum på musikk- og scenekunstinstitusjonenes forestillinger, konserter og andre publikumsarrangement.

Østerdal innrømmer at undersøkelsen kommer med en bismak.

– At dette kommer nå er også ganske hjerteskjærende, fordi undersøkelsen viser at vi slett ikke burde ha stengt ned kulturfeltet i den grad det har blitt gjort. Den understreker også det vanvittige i at norske myndigheter ikke har vært interessert i å finansiere tilsvarende undersøkelser her hjemme. Særlig når de heller ikke på andre måter har kunnet vise til faglige begrunnelser for forholdsmessigheten ved tiltakene som har rammet kulturarrangementer spesielt, sier hun.

Forventer at regjeringen legger funnene til grunn

Kulturdepartementet har invitert relevante aktører i kulturbransjen til innspillsmøte fredag om tiltakspakker på ulike nivåer.

I invitasjonen skriver regjeringen at det arbeides med et overordnet rammeverk med pakker med smitteverntiltak som kan brukes hvis det blir behov for det.

Pakkene er basert på svar fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Tiltakspakkene skisserer tiltak på 5 nivåer. Hvilke pakker som tas i bruk, er avhengig av hvor alvorlig pandemien er.

Østerdal forventer at regjeringen ser på resultatene fra den danske undersøkelsen.

– Nå forventer vi at regjeringen legger funnene fra den danske undersøkelsen til grunn i arbeidet med å utforme tiltakspakker for smittevern. Vi kommer i hvert fall til å legge vekt på disse resultatene i vårt innspill i den pågående høringsprosessen om tiltakspakkene, sier hun.