Foto

Mange drømmer på gutterommet om en musikerkarriere - men det har en bakside, ifølge en ny, stor britisk undersøkelse. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Større risiko for psykiske helseproblemer i kultur- og underholdningsbransjen

Publisert: 12. mai 2022 kl 15.37
Oppdatert: 12. mai 2022 kl 15.45

­Det viser en systematisk oversikt der 111 forskningsstudier viet mental helse hos profesjonelle og studenter innen scenekunstbransjen de siste 20 årene er gjennomgått, melder The Guardian.

Koronarestriksjonene på teatre og andre scener i 2020 og 2021 forverret allerede medvirkende faktorer som utrygghet rundt jobben og lav lønn, ifølge Equity, som er den britiske fagforeningen for skuespillere, sangere, modeller, utøvere, regissører, koreografer, designere, sceneledere og andre kreative yrker.

Også usosial arbeidstid, mye tid borte fra hjemmet og mangel på støtte fra autoritetspersoner ga næring til angst og depresjon, heter det videre fra fagforeningen – som er den som bestilte gjennomgangen.

Forskning viste at 24 prosent av ballettdanserne har opplevd angst, mens tallene for operasangere er 32 prosent, 60 prosent av skuespillerne og 90 prosent av rockemusikerne.

Musikerne kan være i måneder vekk på turné uten å se barna, samtidig som man vet at støtte fra nære og kjære er viktig for mental helse, heter det om funnene. Også press om utseende og vekt så vel som skuespillere som lever seg inn i intense følelser og ekstreme situasjoner som død og voldtekt kan bidra til dårligere mental helse, skriver The Guardian videre.

– Dette viktige studiet bekrefter i konkrete ordelag det våre medlemmer har kjent til i årevis; at de som jobber med underholdning eller i scenekunst risikerer å oppleve dårlig mental helse, sier generalsekretær Paul Fleming i en kommentar.