Øyafestivalen i Tøyenparken slik den fortonet seg i 2018.

Foto

Foto: Berit Roald / NTB

– For å sikre en levedyktig bransje, er dette helt essensielt

Publisert: 16. mai 2022 kl 10.35
Oppdatert: 19. mai 2022 kl 10.32

– Situasjonen er kritisk. Vi hører stadig om prosjekter som sliter med å få nok folk, utleiebedrifter som sliter med å fine nye ansatte og frilansere, forteller Hans Peter Jenssen.

Han er fagansvarlig for den nye utdanningen sceneteknisk produksjon ved Fagskolen i Oslo.

– Vi nærmer oss nok en situasjon der enkelte arrangører vil måtte avlyse på grunn av mangel på kvalifisert arbeidskraft.

I fjor høst gjennomførte Bransjeforeningen for sceneteknisk bransje (BFSP) en undersøkelse hvor det kom frem at i overkant av 20 prosent i bransjen av de faste ansatte hadde sluttet som følge av pandemien og tiltak.

Teknikermangel kombinert med økte priser for teknisk personell og utstyr tegner et utfordrende bilde.

– Vi bruker en del frilansere, og der tror vi at tallene er enda større. Her ser det ut til å være opp mot 30 prosent som har sluttet. Det betyr at vi har ganske store problemer, sa Marius Widerøe til til KulturPlot tidligere i år.

Han er daglig leder i Konsertsystemer LLB AS og styreleder i Bransjeforeningen for sceneteknisk bransje (BFSP) og uttrykte bekymring knyttet til kompetansemangel på feltet.

– Dramatiske og urovekkende konsekvenser

Torsdag kommer rapporten «Forestillingen er avlyst» som kartlegger kompetanseflukten fra den scenetekniske delen av kulturbransjen under pandemien. Rapporten er utarbeidet av Telemarksforskning for Kulturrom, den statlige tilskuddsordningen for øvingsrom og utstyr.

Foto

Jonathan Vivås Kise

Karen Sofie Sørensen, daglig leder i Kulturrom, forteller at rapporten peker på noen dramatiske og urovekkende konsekvenser som det vil ta lang til å reversere.

– Det vil kreve at en samlet bransje igangsetter tiltak på både kort og lang sikt for å både rekruttere nye inn i bransjen og sikre at folka med sin unike kompetanse forblir i yrket, sier hun,

– Opprettelsen av en fagskoleutdanning for teknikere fra høsten 2023 vil være et svært viktig ledd i å gjøre yrket mer attraktivt og formalisere kompetansen i en bransje som har vært både uorganisert og usynlig.

Hun legger til at det er avgjørende for landets kulturaktører at det finnes teknikere innen både lyd, lys, AV og rigg for å kunne gjennomføre sine arrangementet.

– Teknikermangel kombinert med økte priser for teknisk personell og utstyr tegner et utfordrende bilde for særlig de mindre kulturarrangørene og frivillig kulturliv i tiden framover.

En ny utdanning innenfor sceneteknikk på Fagskolen Oslo skulle startet høsten 2022, men godkjenningen av utdanningen ble nylig utsatt til 2023.

Det fikk kunstnerforbundet Creo til å reagere, som påpekte at halvparten av norske arrangører nå mangler teknisk personell. Det viser de foreløpige tallene fra Kulturrom.

Teknikermangel kombinert med økte priser for teknisk personell og utstyr tegner et utfordrende bilde.

I den kommende rapporten svarer halvparten av arrangørene at de mangler tilgang til teknikere, og hver fjerde arrangør sier at det er sannsynlig at de vil måtte avlyse arrangementer i tiden framover, forteller Sørensen.

Den fullstendige rapporten legges fram på torsdag.

Mener rekrutteringsbehovet er prekært

Utsettelsen til 2023 skyldes utelukkende at Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) har utsatt behandling av søknad om akkreditering, som ifølge dem selv skyldes mangel på ressurser, forteller Hans Peter Jenssen.

På spørsmål om bakgrunnen for utdanningen, forteller han følgende: 

– Utleiebransjen, gjennom sin organisering i Virke og de ansatte, gjennom sin organisering i Creo, har gått sammen om å søke midler til å utvikle denne utdanningen. Virke har gjennom sin kompetanseavdeling benyttet seg av en velprøvd metode som kalles balansekunst for å utvikle utdanningen. Bransjen har bidratt tett gjennom hele prosessen, blant annet via direkte intervjuer med operative teknikere, tillitsvalgapparatet og Virke og CREO.

Opprettelsen av en fagskoleutdanning for teknikere fra høsten 2023 vil være et svært viktig ledd i å gjøre yrket mer attraktivt og formalisere kompetansen.

Han forteller at den scenetekniske bransjen har manglet en utdanning i flere år, og i lys av pandemien, hvor flere enn noen gang har forlatt bransjen, så er rekrutteringsbehovet prekært.

– I tillegg er det stadig behov for ny og økt kompetanse, da prosjektene og teknologien stadig blir mer komplisert og kravene fra kunder og publikum stadig blir høyere. For å sikre en levedyktig bransje i mange år fremover er det helt essensielt at man får på plass en utdanning som sikrer påfyll av nye talenter samt videreutvikling av de som allerede har noen år i bransjen.