Det går mot tidenes mest intense musikksommer i Norge.

Foto

Foto: Berit Roald / NTB

Måtte rekruttere rekordmange nye på kort tid

Publisert: 15. juni 2022 kl 08.55
Oppdatert: 15. juni 2022 kl 10.13

– Jeg kikket på tallene og så at i 2019, som var et ekstremt travelt år, tok vi inn 350 nye mennesker. Nå har vi tatt inn samme antall nye folk på et par måneder.

Det forteller daglig leder i Oslo Kru, Anne Cecilie Winther, til NTB.

Nylig la hun ut et innlegg på den lukkede Facebook-gruppen Bransja Prat som har fått mye oppmerksomhet.

Oslo Kru sysselsetter sceneteknikerne som rigger opp og ned festivalscener og produksjoner, og i innlegget fortalte hun at de på kort tid har ansatt hele 350 nye «stagehands», 50 av dem bare på én uke.

De rigger blant annet VG-listearrangement på Rådhusplassen, OverOslo, Loaded, Green Day i Ålesund, Foma på Fornebu, Miniøya, Drøbakfestivalen – og konserter i Oslo Spektrum og på Telenor Arena – for å nevne noen.

– Dramatiske og urovekkende konsekvenser

Konsekvensene av pandemien merkes i de fleste deler av kultursektoren, og kompetanseflukten fra sceneteknisk bransje har vært mye omtalt:

Én av fire sceneteknikere sluttet i bransjen under pandemien, viser rapporten «Forestillingen er avlyst!», som er gjennomført av Telemarksforskning på oppdrag fra Kulturrom.

Den viste samtidig at over halvparten av arrangørene mener det er sannsynlig at planlagte arrangementer ikke kan gjennomføres i 2022 på grunn av mangel på folk.

– Rapporten peker på noen dramatiske og urovekkende konsekvenser som det vil ta lang til å reversere, sa Karen Sofie Sørensen til KulturPlot da rapporten ble lagt frem.

Hun er daglig leder i Kulturrom, som allerede har igangsatt noen tiltak og ansatt en ettårig prosjektmedarbeider som skal jobbe utelukkende med rekruttering, praksisplasser og andre tiltak for å hjelpe bransjen i tiden framover.

– Det er avgjørende for landets kulturaktører at det finnes teknikere innen både lyd, lys, AV og rigg for å kunne gjennomføre sine arrangementet, sier hun.

Sørensen sier også at det vil kreve at en samlet bransje igangsetter tiltak på både kort og lang sikt for både å rekruttere nye inn i bransjen og sikre at folkene med sin unike kompetanse forblir i yrket.

– Teknikermangel kombinert med økte priser for teknisk personell og utstyr tegner et utfordrende bilde for særlig de mindre kulturarrangørene og frivillig kulturliv i tiden framover.

– Får ikke kabalen til å gå opp

Svært mange lys-, lyd- og sceneteknikere forlot altså bransjen samtidig som at rekrutteringen stoppet opp, og dette gjør at de som fortsatt er i bransjen sliter: De har altfor mye å gjøre og er slitne allerede, ifølge bransjeorganisasjonene.

Det forteller blant annet Simon Eraker i Bransjeforeningen for sceneteknisk produksjon og Sonic city, som deltok under en debatt om kompetanseflukten fra sceneteknisk bransje for et par uker siden.

– Mange er slitne nå. De sover dårlig, får ikke kabalen til å gå opp. Og det er litt tidlig å være slitne av sommeren allerede nå, før den har kommet ordentlig i gang, legger han til.

Han forteller at de har spurt teknikerne om det er tiltak som kan gjøres, men at svaret de får tilbake er at de har såpass mye å gjøre nå at de ikke har tid til å tenke på mulige tiltak.

– Og det forstår jeg, også, for jeg har heller ikke rukket å ta tak i det på egne vegne, forteller han. 

Svært høy trafikk sammenlignet med et normalår

Det er ikke uventet pandemien som gjorde at Oslo Kru mistet store deler av ekstrahjelpene som jobbet en gang iblant uten å ha det som hovedsyssel. Man klarte ikke å holde på dem gjennom to år uten jobb.

Winther sier til NTB at bransjen lider av senskader.

– Det er mange av oss som venter på svar på søknader om koronastøtte fremdeles, og mange har mistet mye folk. Vi har på ingen måte det grunnlaget for å drive som vi hadde i 2019, men likevel så dekker vi opp behovet så til de grader.

– Hos alle våre kunder er det også mange nye mennesker som ikke har gjort dette før. Det er dessuten svært høy trafikk om dagen sammenlignet med et normalår. Dette hadde vært komplisert selv i normale tider. Og nå har bransjen i tillegg mistet to år med kompetanse. Det byr på noen utfordringer: Det blir full fart, folk er stresset, og mange jobber mye. De av oss som har gjort det lenge bør sette en fot i bakken og huske på at vi må være tålmodige med dem som ikke har gjort det like lenge. Man klarer ikke lære seg bransjens stammespråk på fem minutter.