– Behovet er skrikende stort, sier Rhiannon Hovden Edwards, bransjedirektør for kultur og opplevelser i Virke. Sammen med flere andre kulturledere ber hun regjeringen om en milliard kroner til satsing på kulturarenaer.
Foto
Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kulturledere ber regjeringen om en milliard: – Behovet er skrikende stort

Publisert: 22. mars 2022 kl 10.16
Oppdatert: 23. mars 2022 kl 11.44

– Det hjelper ikke amatørteateret i Rissa at man pusser opp Nationaltheatret i Oslo, sier Rhiannon Hovden Edwards, bransjedirektør for kultur og opplevelser i Virke, til KulturPlot.

I et innlegg i Dagsavisen tirsdag går hun og flere kulturledere sammen der de ber regjeringen om en milliard kroner.

På veien ut av pandemien og inn i nye utfordrende tider, må vi være trygge på hvem vi er, som mennesker og som samfunn, skriver de.

– Denne tryggheten kan kun komme gjennom sterke fellesskap. Kulturbransjen og frivilligheten kan skape disse arenaene, men det kommer ikke av seg selv.

Det er Edwards, sammen med lederne i Norsk Kulturforum, Norsk musikkråd, Kulturrom, Norske kulturhus og Norske Konsertarrangører som står bak oppfordringen.

Hverdagsarenaer

– Det er en så grunnleggende problemstilling at den nesten er banal, sier Edwards på telefon onsdag morgen.

– Du er nødt til å ha et sted å være for å kunne gjøre det du driver med. Idretten har vært veldig gode på å synliggjøre det – at man trenger en bane for å spille fotball på hvis du skal begynne å spille fotball.

Den sammenhengen er akkurat like direkte i alt av kulturliv og frivillighet – du trenger et sted å være for å utøve aktiviteten din, mener hun.

Foto
Leder for Virke kultur og opplevelser, Rhiannon Hovden Edwards. Foto: Virke

Edwards påpeker at selv om dette helt tydelig er forankret politisk som et behov, er det ikke bevilget penger til det, det er ikke satst på det.

– Dette har  blitt trukket frem i melding på melding de siste par årene. I kulturmeldingen var det en av hovedmålsettingene, å få egnede, gode lokaler til kultur. I frivillighetsmeldingen er det understreket, og i barne- og ungdomskulturmeldingen er det understreket.

Det Edwards sammen med de andre kulturlederne ber om, er at regjeringen satser på det og bevilger nok penger til det.

– Og da snakker vi ikke om de store prestisjebyggene, vi snakker om hverdagsarenaene. Vi snakker om øvingslokalene, lokaler som ikke er helsefarlig for korps. Små lokale konsertscener, amatørteater – alt dette som trenger rom å være i, lenge før man kommer opp på den store scenen.

Ekstra behov etter pandemien

Etter pandemien, og etter å ha vært hjemme i nesten to år, er behovet enda sterkere enn før, påpeker de i innlegget. Det er et enda større behov nå for å samles igjen og bygge opp et fellesskap – særlig blant barn og unge, men også blant voksne.

– Det er også knyttet til folkehelse, det ligger veldig mye folkehelse i det å drive med noe sammen, sier Edwards.

– Så poenget vårt er at nå må det satses på. Behovet er skrikende stort.

Hun sier at bare 15% av de lokalene som finnes i dag er egnet til den bruken de har, og at de fleste kommuner mangler nok og egnede lokaler.

– Vi bruker så mye på store nasjonale kulturarenaer, men de fyller ikke den funksjonen. Det hjelper ikke amatørteateret i Ørsta at man pusser opp Nationaltheatret i Oslo.

«Det vil være den mest verdifulle milliarden vi investerer i år», skriver de i Dagsavisen.

På spørsmål om hun kan utdype dette, svarer Edwards følgende:

– Dette trengs for å bygge fellesskapene igjen. Vi trenger å ses, vi trenger å samles, vi trenger å gjøre ting sammen, få til ting sammen, vi trenger arenaer som gir oss fri fra alt det andre, sier hun, og legger til:

– Men da må vi ha steder å være, som passer til det vi skal gjøre.