Illustrasjonsbilde.
Foto
Ørn E. Borgen / NTB

Kulturbransjen er blant dem som vil slite mest fremover – dette er årsakene

Publisert: 24. mars 2022 kl 15.15
Oppdatert: 25. mars 2022 kl 11.35

I tillegg til kultur- og underholdningsbransjen inkluderer dette også reiselivsbransjen og utelivs- og serveringsbransjen.

Virke frykter at bransjene som fikk det verst under pandemien, vil slite mest fremover. Årsaken er at de som har utsatt å betale skatt, nå må betale regningen.

Dette kom frem i forbindelse med Virkes konjunkturseminar onsdag. Der la organisasjonen fram prognoser for 2022 for virksomhetene i handels- og tjenestenæringen.

– Koronapandemien har ført til at mange virksomheter har tatt opp nye lån, samt utsatt skatter og avgifter, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke til NTB.

– Disse beløpene skal betales og kommer med renter. Mange av de bransjene som har hatt det vanskeligst under pandemien, er svært bekymret nå.

I rapporten er utsatte kostnader og avgifter – i en tid hvor sykefraværet har skutt i været – blant utfordringene Virke legger vekt på.

Behov for satsing på kreativ økonomi

– Vi etterlyser en strategi og et treffsikkert virkemiddelapparat som kan sikre fart ut av krisen for de kreative næringene og bidra til å hente ut det enorme potensialet som ligger i næringene, sier Rhiannon Hovden Edwards, bransjedirektør for kultur og opplevelser i Virke, til KulturPlot.

Virke mener det er behov for en satsing på kreativ økonomi.

Foto
Leder for Virke kultur og opplevelser, Rhiannon Hovden Edwards. Foto: Virke

– De kreative næringene har stort vekstpotensial og kan spille en viktig rolle i det grønne skiftet både når det kommer til verdiskaping og nye arbeidsplasser. Mange har vært hardt rammet av pandemien, og har mindre økonomisk kraft til å investere i vekst og utvikling enn før pandemien.

Hun etterlyser en strategi og et treffsikkert virkemiddelapparat som kan sikre fart ut av krisen for de kreative næringene. Dette vil kunne bidra til å hente ut det enorme potensialet som ligger i næringene, ifølge Edwards.

Mistet nøkkelkompetanse 

Til sammen har Virkes virksomheter over 2,5 milliarder kroner i utsatt merverdiavgift.

– En del bransjer som har slitt mye under pandemien, vil nå få en svært stor regning. Det betyr ikke at det var dumt at de fikk utsatt å betale avgifter under pandemien, fordi de trengte det for å overleve. Det betyr at de har lite penger til overs i tiden fremover, sier sjeføkonom Lars Haartveit i Virke til NTB.

En oversikt Virke har sendt KulturPlot viser at flere bransjer står vesentlig svakere stilt nå enn før pandemien også når det gjelder kompetanse.

Denne oversikten viser at kultur og opplevelser er den bransjen som har mistet mest nøkkelkompetanse i løpet av pandemien etter reiseliv. Dette fremgår av Virkes medlemsundersøkelse fra november 2021.