Ansatte på Rockefeller i Oslo rengjør alle overflater på langbord og stoler med desinfeksjonsmiddel mellom to konserter under pandemien.
Foto
Heiko Junge / NTB
Creo-leder Hans Ole Rian

– Helsvart på mange områder

Publisert: 30. mars 2022 kl 10.36
Oppdatert: 30. mars 2022 kl 10.53

– Det gikk på psyken løs for mange. En del begynte å få problemer, og måtte få legehjelp, sier Hans Ole Rian, leder for Norges største kunstnerorganisasjon, Creo.

– Det var svart over hele linja. Helsvart på mange områder, sier han.

Under konferansen Innovation Days 2022, i regi av forskningssenteret BI Centre for Creative Industries, tegner han et nokså mørkt bilde av situasjonen til mange av deres medlemmer under pandemien, som hadde både økonomiske og helsemessige konsekvenser for mange.

Creo-leder Hans Ole Rian.
Foto
Ihne Pedersen

Kulturrådets rapport Kunst i tall 2020 viser omsetningsnedgang i musikkbransjen på 33 prosent (53 prosent i live-delen) og nedgang for scenekunst på hele 53 prosent. 

Ifølge en rapport fra Telemarkforskning om hvordan pandemien har slått ut økonomisk er det de utøvende kunstnergruppene musikere innen populærmusikk og skuespillere som har fått den største smellen, med en nedgang i kunstnerisk inntekt på fortrinnsvis 22 og 12 prosent fra 2019 til 2020.

– Det var 22 prosent lønnsnegang for musikere, og det er gjennomsnittet. Det betyr at mange har hatt det mye verre enn det, sier han, og legger til at det var verst for unge musikere.

Tingenes tilstand

Konsekvensene av dette har blant annet vært at flere har søkt seg bort fra flere av bransjene.

Rhiannon Hovden Edwards, bransjedirektør for kultur og opplevelser i Virke, viser til at flere bransjer står vesentlig svakere stilt nå enn før pandemien når det gjelder kompetanse.

20 prosent har forsvunnet helt ut av bransjen. Det et kjempeproblem

Kultur og opplevelser er den bransjen som har mistet mest nøkkelkompetanse i løpet av pandemien, etter reiseliv. Dette fremgår av Virkes medlemsundersøkelse fra november 2021.

– Vi står igjen med manglende kompetanse, og tiden er kommet for å bygge opp igjen, sier hun.

– Arbeidsmarkedet i kultursektoren er helt topp. Det trengs folk, det trengs kompetanse. Problemet er å få tak i den kompetansen. Kulturkompetanse kommer ikke rekende på ei fjøl. Den må utdannes og utøves, legger hun til.

Sceneteknisk produksjon er de som har mistet flest.

Rian er også inne på dette og forteller at tilbakemeldingen de får er at det ikke finnes nok folk til alle produksjoner fremover.

– 20 prosent har forsvunnet helt ut av bransjen. Det et kjempeproblem når vi nå restarter igjen.

Vil publikum komme tilbake?

– 8 av 10 virksomheter innen kultur og opplevelser forventer ikke å være tilbake før utgangen av 2022 – tidligst, sier Edwards, og legger til:

– De fikk ikke noen svaralternativer etter det. Om de kommer dit, avhenger av om folk begynner å bruke kulturopplevelser igjen, legger hun til.

Foto
Leder for Virke kultur og opplevelser, Rhiannon Hovden Edwards. Foto: Virke

Publikum har ikke strømmet tilbake til kulturhus og konsertarenaer på samme måte som før, og i en fersk undersøkelse som Norstat har gjort for NRK svarer over halvparten at de oppsøker kulturarrangementer som teater, kino og konsert sjeldnere nå enn før pandemien.

Dette har ført til at en rekke aktører har måttet utsette og avlyse arrangementer.

 Det trengs folk, det trengs kompetanse. Problemet er å få tak i den kompetansen.

Rian peker på at det er mange som skal ut på veien igjen. Det er mange som skal gjennomføre konserter som har blitt avlyst.

– Det hoper seg opp. Greier vi å skaffe nok publikummere? spør han.

Noen lysglimt

Men det skjer også noen positive ting, påpeker Rian, og viser blant annet til at det er noen lovendringer på gang – som gjør at det kanskje blir færre selvstendig næringsdrivende, og det kommer kanskje et permanent sikkerhetsnett for selvstendig næringsdrivende.

– Det er et åpenbart behov, det har denne pandemien vist, og det er på gang. Det blir ikke enkelt, men regjeringen har lovet et sånt nett. Det er også bredt flertall på Sortinget for at det skal dannes et sikkerhetsnett for selvstendig næringsdrivende, sier han.

Ellers nevner han Musikerallianse, Musikkbruket og stipender som andre gode ting som er på gang.