Øyafestivalen i Oslo.

Foto

Foto: Terje Pedersen / NTB

Norske kulturarrangører:

– Frivilligheten er betydelig svekket

Publisert: 22. juni 2022 kl 09.11
Oppdatert: 22. juni 2022 kl 12.43

– Det er jo flere årskull som aldri har jobba på festival før, og som kanskje ikke har vært på festival som publikummer heller, sier Sigrid Skjerdal, festivalsjef for Vinjerock.

Det mener hun er noe av grunnen til at festivalbransjen i år sliter med å skaffe nok frivillige medarbeidere.

LES OGSÅ | Denne festivalen slutter med frivillige – har lyst ut 700 sommerjobber

Fra slutten av mai til slutten av august er det klart for store festivaler og større utendørsarrangementer igjen, etter to år med avlysninger og stengte dører.

I forkant av festivalsommeren har det riktig nok blitt tydelig at det er mangel både på utstyr og kompetanse.

Betydelig nedgang

– Vi ser et betydelig frafall i frivilligheten, og vet at flere festivaler sliter med å skaffe nok frivillige, forteller Tone Østerdal i Norske kulturarrangører.

– Arrangørfeltet påvirkes også direkte og indirekte av energikrisen, råvaremangel og av forsinkelsene i de internasjonale leverandørkjedene, sier Østerdal. 

Foto

Tone Østerdal i Norske kulturarrangører. Foto: NKA

Gitt svikten i markedet har heller ikke arrangørene noen umiddelbar mulighet til å legge prisveksten på sluttbruker, altså på billettkjøper, forteller hun.

– Resultatet er et hardt presset arrangørfelt, og dermed økosystem, fordi mesteparten av arrangørenes inntekter fordeles «bakover» i verdikjeden – til artister og utøvere, apparatet rundt artist, opphavere, leverandører av sceneteknisk produksjon og andre underleverandører.

Dette fører igjen til at mangfoldet trues, og til at frivilligheten er betydelig svekket, forteller hun.

Vi kan bekrefte at vi opplever mindre søking i år enn tidligere år

Frivillighet Norge så en klar tendens allerede i fjor.

Ifølge Frivillighetsbarometeret, som er en befolkningsundersøkelse fra Frivillighet Norge og Kantar om frivillig innsats, sank andelen som har gjort frivillig arbeid med over ti prosent fra 2020 til 2021. 

De har per i dag ikke oppdaterte tall for 2022. De kommer ikke før etter sommeren, forteller kommunikasjonsrådgiver Birgitte Heneide.

– Det er en betydelig nedgang i andelen som har gjort frivillig arbeid fra 2020 til 2021, konstaterer de i undersøkelsen, der de legger til at det trolig skyldes pandemien.

– Ingen tvil om hva det skyldes

Å være frivillig på festival er noe de fleste kulturarbeidere har gjort en gang i starten av karrieren, og noe mange musikk- og kulturinteresserte ungdommer og unge voksne gjør hver sommer.

De fleste norske festivaler har en rekke medarbeidere som er frivillige, og noen av festivalene har så mange som flere tusen frivillige hvert år.

– Vi kan bekrefte at vi opplever litt mindre søking i år enn tidligere år, i likhet med mange av våre festivalkolleger, forteller Vinjerocks Sigrid Skjerdal.

De er i den privilegerte situasjonen at alle billettene er utsolgt, og det gjør kanskje jobben deres litt enklare også, påpeker hun.

– Men vi mangler fremdeles folk til å fylle opp alle vakter, ideelt sett bør vi ha rundt 100 til. Det er ingen tvil om at pandemien er grunnen til dette, mener jeg. Det er jo flere årskull som aldri har jobba på festival før, og kanskje ikke har vært på festival som publikummer heller. Da er nok terskelen høyere for å melde seg som frivillig også, sier hun.

– I tillegg har vi gått glipp av to år med festival der vi kunne rekruttert nye som kanskje ville søkt igjen, og ikke minst den uvurderlige kompetansen som de frivillige sitter på og overfører til neste generasjon frivillige. 

Rekrutterer frivillige til betalte jobber

Typiske arbeidsoppgaver for frivillige medarbeidere på festivaler er gjerne å være vakt ved inngangen, stå i akkrediteringen og bytte billett til festivalbånd, jobbe i baren og jobbe med opp- og nedrigg.

Ofte jobber man noen dager og får noen dager gratis inngang til festivalen.

I 2019 var det over 2800 frivillige som var med på å lage festival for Øyafestivalen i Oslo.

For mange, inkludert flere av oss i Øya-ledelsen, har denne type frivillig innsats vært de første stega inn i festival- og arrangementsbransjen

Jonas Prangerød er PR-sjef for Oslo-festivalen og forteller at de nok også har litt færre frivillige enn de pleier å ha på dette tidspunktet, men at de fortsatt har tro på at de vil komme i mål med antall frivillige også i år. Festivalen arrangeres 9. til 13. august.

– Vi trenger fortsatt noen hundre frivillige, men har god tro på at vi skal klare å rekruttere nok i løpet av sommeren.

Foto

Jonas Prangerød, PR-sjef på Øyafestivalen i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB

Han er riktig nok spent på om de vil treffe de yngste like godt som tidligere, etter to år uten festival:

– Det blir spennende å se om man når de yngste alderskullene like godt som tidligere, nå som 18- til 20-åringer kanskje ikke er helt kjent med hva det vil si å være frivillig på festival. For mange, inkludert flere av oss i Øya-ledelsen, har denne type frivillig innsats vært de første stega inn i festival- og arrangementsbransjen, forteller han.

Han forteller at mange av dem som jobber frivillig ender opp med å få betalte jobber for Øyafestivalen etter hvert.

none

– Vi har hele veien rekruttert fra de frivillige til betalte jobber. Flere av oss på Øya-kontoret har starta som frivillige på festivalen, sier han.

– I tillegg til å løse en rekke oppgaver, gir de oss verdifulle tilbakemeldinger og er gode ambassadører for festivalen. Deres lojalitet, glede og engasjement er noe vi setter enormt pris på, sier han, og legger til:

– Gjennom dagens ordning med frivillige gir vi hvert år mange unge mennesker sin første erfaring med arrangements- og musikkbransjen.

Ligger brakk

Også hos kulturhusene merkes det en nedgang i andelen frivillige.

Nina Hodneland, leder av Norske kulturhus, kulturhusenes interesseorganisasjon, forteller at frivilligheten i mange deler av landet ligger helt brakk.

– Det har vært to tøffe år for de frivillige og det lokale kulturlivet. Mange har falt fra, og det jobbes med å stable noe på beina igjen, har hun tidligere uttalt til KulturPlot.

– De trenger en lengre tidshorisont. Med usikkerheten som har vært – i januar og deler av februar var det fortsatt usikkert hvordan våren kom til å bli – var det for de fleste ikke mulig å få til noe nå.

– Håpet er at de er tilbake til høsten, legger hun til.