Smitteverntiltak under konsert.
Foto
Heiko Junge / NTB

Fortsatt i krise: – De fleste av våre oppdrag frem til påske er avlyst

Publisert: 16. februar 2022 kl 10.31
Oppdatert: 16. februar 2022 kl 10.41

Aktører i kulturbransjen forteller om vanskelige tider også nå når arrangementer kan gjennomføres som normalt igjen. Flere har avlysninger ut april.

For noen dager siden ble det kjent at Bjarte Hjelmeland og produksjonsselskapet Over Norge, som er aktuell med forestillingen «Vår Beatles-hyllest», frykter konkurs om ikke de får hjelp av myndighetene.

De kan nå ha fulle hus på forestillingene, men publikum er ikke like kjappe til å kjøpe billetter for å fylle setene, ifølge Hjelmeland.

– Vi må ha støtte fra staten for å kunne gjennomføre det slik situasjonen er blitt. Ellers kan vi risikere konkurs før våren, sa han til Aftenposten.

Stimuleringsordning for kulturlivet åpnet i starten av januar for arrangementer fra 8. desember til og med 31. mars. Arrangørene kan ikke regne med å få svar før 25. februar. Åsmund Gjønnes Tvedten, daglig leder i Over Norge, mener saksbehandlingen er altfor treg.

– Vi klarer ikke å selge tusenvis av billetter «over natten» for å fylle seter hver gang Norge åpner litt opp igjen. Billettsalget stoppet i praksis opp da landet ble stengt ned 8. desember, sier han.

Usikker tid i møte

Konsertsystemer LLB AS leverer scener, lyd-, lys- og AV-utstyr til blant annet konserter, festivaler, teaterforestillinger, musikaler, konferanser og tv-produksjoner.

Marius Widerøe er daglig leder i Konsertsystemer og styreleder i Bransjeforeningen for sceneteknisk bransje (BFSP).

Foto
Marius Widerøe, daglig leder i Konsertsystemer LLB AS og styreleder i Bransjeforeningen for sceneteknisk bransje (BFSP). Foto: Privat.

– Flere kunder er usikre med tanke på å avholde arrangementer da de ikke vet om de får støtte eller ikke. Det skaper naturligvis problemer, sier han.

– I tillegg er de fleste av våre oppdrag frem til påske avlyst alt, så vi har lite å gjøre frem til påske.

Han etterlyser bedre støtteordninger og påpeker at krisen fortsatt ikke er over, selv om landet har åpnet igjen.

– Det er derfor litt kjedelig at lønnsstøtte og annen støtte til bedrifter med stort omsetningsfall er kansellert fra 1. mars. Vi ble stengt ned først og kommer sist tilbake, og ble alltid lovet støtte til pandemien var over. For oss er den fortsatt ikke over, men likevel får vi ingen ekstra støtte etter 1. mars, sier han, og legger til:

 – Så vi føler vel ikke at den sittende regjeringen holder det de lover.  

– Myndighetene har altfor liten innsikt i arrangementssektoren

Hege Strand er daglig leder i Trondheim Lyd og nestleder i BFSP. Hun kjenner seg igjen i det Widerøe sier.

– Det stemmer nok som Marius sier, vi mistet nesten alle oppdrag ut april da nedstengningen kom i desember. Våre kunder har en lang planleggingshorisont, og når myndighetene er utydelige, så skaper det en usikkerhet blant arrangørene, som igjen fører til kanselleringer. Dette gjelder nok for de fleste av medlemmene i BFSP, sier hun.

– Våre myndigheter har dessverre altfor liten innsikt i arrangementssektoren, og de viser jo heller ikke evne eller vilje til å forstå.

Når det gjelder støtteordninger, er ingenting klart når det gjelder kulturstøtten, sier hun. Hun mener uforutsigbarheten kulturbransjen har levd med i to år nå bare fortsetter.

– Lønnsstøtteordningen er for dårlig, og næringsstøtten har de halvert i forhold til hvordan den var innrettet i starten av pandemien.

– For meg så virker det som de nå tenker at de som fortsatt sliter får klare seg selv, nå gidder vi ikke yte støtte mere, all den tid resten av næringslivet går så det suser, sier hun.