Illustrasjonsbilde.
Foto
Frida Winter / TT

Vil gi norske tenåringer penger de kan bruke på kultur

Publisert: 26. april 2022 kl 10.34
Oppdatert: 28. april 2022 kl 09.20

Barn og unge som kanskje skulle hatt sine første møter med kulturtilbudene, mistet den muligheten under pandemien.

I tillegg ser man at folk ikke oppsøker kulturarrangementer i like stor grad som før pandemien. I en undersøkelse Norstat har gjort for NRK kommer det frem at 52 prosent av nordmenn svarer at de oppsøker kulturarrangementer som teater, kino og konsert sjeldnere nå enn før pandemien.

Mandag presenterte Kulturrådet og Norsk filminstitutt rapporten «Sterkere tilbake», som handler om gjenoppbyggingen av kultursektoren, og viser med all tydelighet den krisen kulturlivet har vært gjennom som en konsekvens av pandemien.

Den ferske rapporten kommer også med konkrete forslag til hvordan man kan gjenreise kulturen, og her foreslås det tiltak rettet spesielt mot ungdom.

– Kunst og kultur skal være tilgjengelig for alle, men pandemien gjorde at færre fikk oppleve, formidle og skape gode kulturuttrykk. Denne rapporten er et bidrag til å gjenreise og styrke kultursektoren, og til å skape gode møteplasser for nye kulturopplevelser, sa Kristin Danielsen, direktør i Kulturrådet.

Mer bekymret for ungdom

I rapporten kommer det blant annet frem at ungdommens kinobruk har gått ned over tid, noe det står representerer en stor utfordring for kino- og filmbransjen.

Foto
Kristin Danielsen, direktør i Kulturrådet. Foto: Marta Anna Løvberg

«Et særlig aktuelt spørsmål er hvorvidt man klarer å hente inn igjen ungdom og unge voksne som kinopublikum. [...] To år med delvis stengte kinoer for disse gruppene vil bety mer enn for eldre generasjoner, som har opparbeidet rik erfaring med kino som et samlingspunkt og en kulturarena over mange år.»

Det er rimelig å anta at dette vil gjøre seg gjeldende også på andre områder i kulturlivet.

Ser til Europa

Flere land i Europa har allerede innført tiltak for å få ungdommer tilbake i kulturlivet.

I Spania får 18-åringer et digitalt gavekort, pålydende nærmere 3500 kroner, som skal kunne brukes til å kjøpe bøker, album, digital musikk – samt til å betale seg inn på musikkfestivaler og andre kulturarrangementer.

Gavekortet kan brukes i løpet av et års tid, og det tar mål av seg å være til hjelp og støtte for kulturnæringen som ble hardt rammet under pandemien.

Tidligere har lignende tiltak, som skal være med på å sette fart i kulturlivet, sett dagens lys i blant annet Italia og Frankrike. Det er nettopp Frankrikes «Pass Culture», som er for ungdommer mellom 15 og 18 år, Kulturrådet og NFI viser til.

Gjennom det får franske ungdommer fritt disponere et gitt beløp på kultur. 18-åringer får 300 euro, yngre får et litt lavere beløp, og appen er til nå lastet ned av 1,6 millioner ungdommer, ifølge Aftenposten. Det er ventet av ordningen vil tilføre fransk kulturliv mer enn to milliarder kroner i løpet av de neste to årene.

«Det kan innføres et tilbud til ungdom som et nasjonalt tiltak etter mønster av det franske programmet Pass Culture. Målet er å gi unge mennesker økt tilgang til kunst og kultur og samtidig gi en innsprøytning i kulturøkonomien ved at alle i en definert aldersgruppe kan disponere et kronebeløp over en toårsperiode via en app.»

Dette er ett av 36 forslag for hvordan kulturlivet kan styrkes etter pandemien.