Oslo kommune er blant dem som fra før har fått innvilget støtte. De skal lage en utstilling som skal ha et skeivt blikk på samlingen og historien til Vigelandmuseet og Vigelandsparken.

Foto

Foto: Berit Roald / NTB

Flere har vært kritiske til fordelingen av støtte – nå er ytterligere fem millioner fordelt

Publisert: 20. mai 2022 kl 09.45
Oppdatert: 20. mai 2022 kl 10.12

­I år er det 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge, siden Straffelovens paragraf 213 ble opphevet. Det markeres med Skeivt kulturår i 2022.

Kulturrådet har fått i oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet å fordele overskudd på fem millioner fra Norsk Tipping til tiltak og arrangementer under Skeivt kulturår. Fra før er det bevilget fem millioner kroner til det samme formålet.

Til søknadsfristen 22. april kom det inn 104 søknader på til sammen 19,7 millioner kroner.

Nå er det klart at 31 prosjekter får tilskudd.

 – Representerer stor bredde og variasjon

– Med disse tildelingene vil Skeivt kulturår involvere enda flere stemmer og nå enda breiere ut til folk, sier avdelingsdirektør Torbjørn Urfjell i en pressemelding.

Foto

Organisasjonen Garmeres, av og for skeive i hele Sápmi, får 100 000 kroner til å holde ikke-binært kofteverksted i Skien. Foto: Garmeres.

Blant de som får støtte i denne runden er Gudbrandsdalsmusea som skal arrangere samtaler om skeiv bygdehistorie, Garmeres som skal holde ikke-binært kofteverksted i Skien, Eivind Reierstad som skal danse på kunstsentrene i Rogaland og Møre og Romsdal, og organisasjonen EQuality og forfatter Amal Aden som skal besøke biblioteker og skoler landet rundt for å snakke om ulike samfunns syn på homofili.

– Det er sterke prosjekter som får tilskudd, og de representerer stor bredde og variasjon når det gjelder hva de handler om, hvem som arrangerer, og hvor de kan oppleves av publikum, sier Urfjell, og legger til:

– Sammen bidrar de til økt synlighet, mangfold og inkludering av og for skeive, og for skeive med ulik bakgrunn.

Har blitt kritisert

KulturPlot har tidligere skrevet om at Kulturrådet fikk 264 søknader da de skulle fordele de første fem millioner kronene til tiltak og arrangementer til Skeivt kulturår. Av disse fikk kun 25 støtte, altså en innvilgelsesprosent på under 10.

Dette har blitt kritisert fra flere hold.

– Jeg har vært utrolig opprørt, sa rådgiver ved Senter for likestilling ved Universitetet i Agder, Tonje Kristin Moser, til Forskerforum etter den forrige tildelingen.

Foto

Forfatter Amal Aden (i midten) og organisasjonen EQuality får 400 000 kroner til prosjektet «Hyllest til kjærligheten». Foto: EQuality.

Hun hadde selv sendt inn to søknader, som hun fikk avslag på. Men det var ikke avslaget som gjorde Moser mest opprørt:

– Endelig kommer det en utlysning for skeiv kultur fra det offentlige, og det kommer fordi vi skal feire at det er 50 år siden staten avkriminaliserte skeives eksistens som skeive, og så blar de opp med fem millioner!

Hun mente at det er lite hvis man sammenligner med andre jubileumsår, og påpekte at aktører som Oslo kommune, som har fått støtte, burde finansiert Skeivt kulturår selv eller fått støtte over statsbudsjettet.

Hun reagerte også på at midlene gikk til etablerte institusjoner og etterspurte tilskudd til aktører på grasrotnivå.

Bassel Hatoum, styreleder i Skeiv Verden, var blant dem som delte denne oppfatningen og mente millionstøtten ikke ikke hadde kommet LHBT-miljøer til gode.

Ibsen-året fikk eksempelvis 19 millioner kroner i 2006