The Cure på scenen på Øyafestivalen i 2019.
Foto

Fredrik Hagen / NTB

En rekke aktører melder om sviktende billettsalg – men flere festivaler selger ut rekordtidlig

Publisert: 16. mars 2022 kl 09.52
Oppdatert: 16. mars 2022 kl 11.20

– Vi har langt færre billetter igjen på denne tiden av året sammenlignet med tidligere år, sier presseansvarlig for Øyafestivalen, Jonas Prangerød, til Aftenposten.

I januar var ukespassene til årets festival allerede revet bort.

En rekke aktører har den siste tiden måttet avlyse eller utsette arrangementer. Dårlig billettsalg oppgis som årsak.

Artistmanager Eivind Brydøy i Artist Vision har tildligere fortalt om en situasjon som er verre nå enn den var etter forrige nedstenging.

– Det vi ser nå er at billettsalget spesielt for mars er lavere enn det vi opplevde i fjor høst da vi hadde første gjenåpning, har han tidligere uttalt til KulturPlot.

«Gamle» billetter

At mange fortsatt har billetter til utsatte konserter på kjøleskapsdøren –  og at de nok vil prioriteres disse konsertene før de kjøper nye billetter – oppgis som en av grunnene til hvorfor salget går tregt.

Dette er også grunnen til at flere festivaler selger ut festivalpass tidligere enn normalen.

De fleste festivaler ble avlyst både i 2020 og i 2021, og en rekke billettkjøpere har nemlig valgt å beholde billettene sine.

Både OverOslo, som allerede er utsolgt, og Malakoff i Nordfjordeid forteller i likhet med Øyafestivalen om at billettsalget går raskere enn det pleier.

– Salget ligger høyere enn i 2019, også når vi ser bort fra de forskjøvede billettene, sier festivalsjef for Malakoff, Arnt Ivar Naustdal.

Tone Østerdal i Norske konsertarrangører forteller at de ikke sitter på noen konkrete tall, men at salget varierer mye, også for festivalene. Hun påpeker at det er viktig for livebransjen at vi får en god sommer og festivalsesong.

– En del festivaler har selvsagt en trygghet i bunn, i form av at de har med seg billettsalg fra 2020 og 2021. Og nå er det avgjørende for hele næringskjeden for live at vi får en sterk og god festivalsesong, sier hun til KulturPlot.

Oppløftende rapporter

Fere undersøkelser gjennomført den siste tiden viser at publikum i utgangspunktet er klare for å delta på kulturarrangmenter igjen.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Kulturrådet og Norsk filminstitutt har de fleste følt på et stort savn etter fysiske kulturtilbud, og mange sier at de vil bruke dem enda mer fremover enn før – spesielt gjelder det museer, konserter, teater/musikal/revy og stand-up.

Foto
Anders Jaarvik er prosjektleder i Rogaland fylkeskommune. Foto: Privat

En annen ny rapport, som ble gjennomført på Nord-Jæren i slutten av 2021 på oppdrag fra de fire kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, viser samme tendenser.

Prosjektleder i Rogaland fylkeskommune, Anders Jaarvik, forteller at undersøkelsen tyder på at innbyggerne vil tilbake til sitt opprinnelige nivå for kulturbruk og deltakelse når pandemien er over.

– For kultursektoren sin del er det gledelig at resultatene fra undersøkelsen ganske klart tyder på folk vil tilbake til kulturarenaene. De ønsker å delta på samme nivå som før som før pandemien og vil ha kulturopplevelser som innebærer fysisk tilstedeværelse.