Karpes konserter i Oslo Spektrum i august er blant konsertene Finn.no har stoppet salget av.

Foto

Foto: Anette Karlsen / NTB

Forbrukerrådet: – Dette er i strid med den norske svartebørsloven

Publisert: 20. juni 2022 kl 09.48
Oppdatert: 20. juni 2022 kl 10.15

I sommer arrangeres det en rekke konserter og andre arrangementer. Selv om det fra mange hold meldes om dårligere billettsalg nå enn før pandemien, er det enkelte konserter som blir utsolgt rekordtidlig.

Bruce Springsteen satte for eksempel ny norsk rekord i billettsalg for noen uker siden.

Denne konserten, og andre av de mest populære og utsolgte konsertene, blir stoppet av landets største markedsplass, Finn.no.

Årsaken er risiko for svindel og svartebørs. I Norge er det ulovlig å selge billettene for mer enn opprinnelig pris.

Overpriset andre steder

Men selv om Finn.no stenger salget, er det likevel lett å legge ut dyre billetter på andre nettsteder. 

Viagogo, som lar privatpersoner legge ut billetter på samme måte som Finn.no, er en stor internasjonal aktør innen videresalg av billetter. De samarbeider også med ulike aktører. Der er det mange eksempler på overprising.

Foto

Man kan regne med at over 100.000 publikummere vil få med seg Bruce Springsteen og hans E Street Band på Voldsløkka i Oslo neste sommer. Foto: Berit Roald / NTB

En undersøkelse Aftenposten har gjort viser blant annet at de billigste billettene til Bruce Springsteen i Oslo neste sommer kostet minst 2000 kroner. Det er mer enn det dobbelte av opprinnelig pris for vanlig ståplass.

Det samme prismønster gjaldt for Karpes konserter i Oslo Spektrum.

De billigste billettene til treningskampen Manchester United-Atletico Madrid i Oslo kostet 3300–5600 kroner. Opprinnelig pris var 650–1475 kroner.

Billettene blir trolig også solgt nokså enkelt. Tirsdag skal det ha vært 38 treff på gjenværende billetter til Manchester United-kampen på nettsiden. Fredag var det én billett igjen.

– Billetter til arrangementer i Norge som blir solgt til overpris hos Viagogo, er i strid med den norske svartebørsloven, skriver forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet i en e-post til Aftenposten.

Også på flere andre nettsteder, som Ticketbande og Gigsberg, tilbys det billetter til konserter i Norge til høye priser.

En «levende liste»

– Vi har stoppet salg av billetter lenge, forteller Geir Petter Gjefsen, sjef for forbrukertrygghet hos Finn.no, til KulturPlot.

– Om jeg ikke tar helt feil, så var den første konserten vi stoppet videresalg av billetter til Justin Bieber for omtrent akkurat ti år siden.

Foto

– Vi har fortløpende vurderinger av hvilke arrangementer som stoppes, forteller Geir Petter Gjefsen, sjef for forbrukertrygghet i Finn.no.

Dersom man prøver å opprette en annonse på Finn.no med billetter til et av arrangementene Finn.no har stoppet salg av, vil annonsen rett og slett ikke bli godkjent.

– Vi har fortløpende vurderinger av hvilke arrangementer som stoppes. Dette er en «levende liste», forteller Gjefsen.

– Vi forbyr for eksempel ikke arrangementer som ikke er utsolgte, og vi har også åpnet opp når vi ser at det blir lagt ut flere billetter til arrangementer.