Produksjonen «The Weird Sisters – Bibby og Barth» er tildelt 80.000 kroner til gjenopptakelsesprøver. Forestillingen bygger på en klovne- og kabarettradisjon i en forfriskende blanding av sjangre. Gjennom alvor, komikk og absurditet trekkes publikum inn i universet rundt disse to karakterene. 

Foto

Foto: Celina Christoffersen

– Langtidseffekten av pandemien vil vare gjennom høsten 2022 og ut 2023

Publisert: 29. juni 2022 kl 09.21
Oppdatert: 1. juli 2022 kl 15.00

– De ekstra midlene fra regjeringen har bidratt til et større mangfold og mer bredde i fondets tildelinger de siste to årene. Det er viktig å få midler raskt ut til prosjektene, sier Susanne Næss Nielsen, styreleder i Fond for Lyd og bilde, ifølge en pressemelding fra Kulturrådet.

Styret mener langtidseffekten av pandemien vil vare gjennom høsten 2022 og ut 2023.

– Ringvirkningene fra forsinkelser, utsatte produksjoner og alle andre økonomiske og praktiske utfordringer fra koronatiden fortsetter dessverre. Det er fortsatt avlysninger grunnet sykdom eller få forhåndsbestilte billetter, og flere arrangører signaliserer forsiktig booking for å unngå mange arrangement samtidig.

I tillegg er det en generell prisøkning i samfunnet, noe som rammer både kunstproduksjon, formidling og reiser, i tillegg til annonsering, promotering og digital synlighet.

Bekymret for situasjonen

Denne bekymringen er det flere deler av kultursektoren som har.

Tone Østerdal i Norske kulturarrangører forteller at de blant annet ser et betydelig frafall i frivilligheten, og påpeker at situasjonen er krevende for mange aktører.

– Og den preges av særlig to forhold: svikt i markedene og sterk prisvekst, sier hun.

Foto

Tone Østerdal i Norske kulturarrangører. Foto: NKA

Det er fortsatt mange som er mindre utholdende i sosiale og opplevelsesbaserte settinger enn før, mens andre har endret vaner for hva de fyller fritiden med, forteller hun.

– Vi opplever nå et uvanlig stort tilbud, med et betydelig etterslep av kulturarrangementer som har vært utsatt flere ganger under pandemien. Mange publikummere har også flere billetter i pipeline, og kjøper dermed ikke nødvendigvis så mange nye.

Flere av de som kjøper billetter kjøper dem dessuten tettere på selve arrangementet. Dette fører til økende økonomisk usikkerhet knyttet til billettsalg, potensielt til likviditetsutfordringer – fordi mange utgifter knyttet til arrangementet påløper før arrangør får penger inn fra billettsalget – og gjør det vanskeligere å planlegge for bemanning, og så videre, forteller hun.

– Prisveksten knytter seg til flere forhold, ikke minst kompetanseflukten, med påfølgende økte lønninger og honorarer. Hele verdikjeden for live kjenner på dette, ikke bare sceneteknisk bransje – selv om situasjonen der er alvorlig nok i seg selv.

– Arrangørfeltet påvirkes også direkte og indirekte av energikrisen, råvaremangel – særlig stål, som påvirker produksjonen av scenerigger, sikkerhetsgjerder, og så videre – og av forsinkelsene i de internasjonale leverandørkjedene, sier Østerdal. 

Gitt svikten i markedet har heller ikke arrangørene noen umiddelbar mulighet til å legge prisveksten på sluttbruker, altså på billettkjøper, forteller hun.

Ekstra midler ut til prosjektene 

Fond for lyd og bilde ble tilført 40 millioner kroner fra regjeringen av ekstraordinære midler i 2022, og disse midlene har uavkortet gått til prosjektene. De ekstra midlene har muliggjort tildeling til dobbelt så mange prosjekter enn hva som er vanlig. Dette har vært raske midler ut til feltet fordi regjeringen hadde et ønske om at midlene skulle disponeres denne våren. 

Foto

– Det er et bredt spekter i både kunstnerisk uttrykk, publikumsgrupper og tematikk i prosjektene som mottar tilskudd denne gang, sier Susanne Næss Nielsen, styreleder i Fond for Lyd og bilde. Foto: Marta Anna Lovberg

Formålet med ekstramidlene fra Kultur- og likestillingsdepartementet er å bidra til å støtte de aktører som faller utenfor de støtteordninger som primært er rettet mot arrangørleddet. Ministeren ønsker også å sikre en maktspredning i fordeling av midlene mellom de ulike fond. 

– I høst vil det være en klart mindre budsjettramme i Fond for lyd og bilde fordi det er tvilsomt om det kommer flere stimuleringsmidler. Uten en tydelig styrking av ordinær ramme blir det vanskelig å svare på relevante behov i feltet. I tillegg er den generelle prisveksten en utfordring når vi skal tilbake til tilskuddsnivåer på nivå som før pandemien. Dette vil beklageligvis ramme søkere til Fond for lyd og bilde når vi kommer på den andre siden av årets sommerferie, forteller Nielsen. 

Vedtatte tilskudd i Fond for lyd og bilde i juni gjelder ordningene gjenopptakelsesprøver av sceneforestillinger, markedsføringstiltak for kortfilm og dokumentarfilm samt markedsføringstiltak knyttet til musikkutgivelser.