Tons of Rock venter på beskjed fra myndighetene, får NTB opplyst. Mandag sto 2021-utgaven i juni som aktiv.
Foto
Skjermdump / Tonsofrock.no
Festivalsommeren fortsatt uavklart

– Vil variere når det er deadline for de tunge avgjørelsene

Publisert: 15. mars 2021 kl 11.21
Oppdatert: 15. mars 2021 kl 11.21

For mange av de norske festivalene, som Tons of Rock i Oslo i juni, står i skrivende stund som aktive.

Den store tungrockfesten på Ekebergsletta i Oslo solgte mandag morgen fremdeles billetter, selv om en rekke av de store festivalene i samme kategori i øvrige Europa melder om at de utsetter til 2022.

– Helsemyndighetene avgjør

Ifølge en fanside på Facebook, skal de frivillige på Tons of Rock ha fått mail nylig om at det blir avgjort i slutten av mars hvordan – eller om – det blir Tons of Rock i år. På spørsmål opplyser festivalens presseansvarlige, Lars Tefre Baade, at man «følger situasjonen spent».

– Før vi har noen avklaring så kan heller ikke vi gi NTB noe svar om hvordan sommeren blir. Når vi vet så vil vårt publikum, våre frivillige og stab være de første vi kommuniserer med. De er festivalen. Vi har kommunisert med vårt publikum og våre frivillige hele veien og sikkert sagt at vi håper å kunne gi dem svar i løpet av mars. Når det blir, er det som nevnt helsemyndighetene som avgjør, sier Baade.

Han legger til at Tons of Rock uansett jobber videre med mange ulike scenarioer, noe festivalen har gjort siden starten av pandemien.

Opp til myndighetene

Daglig leder Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører, som har rundt 170 av landets festivaler blant de 430 arrangørmedlemmene, spiller ballen videre – til myndighetene.

– Når mange festivaler fortsatt planlegger for full kapasitet nå så er det fordi de på mange måter ikke har noe valg – ikke fordi de er naive. Festivalenes eneste forretningsmodell er å samle artister og tusenvis av mennesker på et avgrenset areal – og innenfor et definert antall dager. Da kan vi ikke forvente noe annet enn at det er akkurat det de planlegger for, sier Østerdal – og påpeker:

– Det foreligger jo ingen føringer fra myndighetene om at det ikke kommer til å bli mulig å gjennomføre.

Tror på sommeren

Nylig kom den såkalte «sommergruppen» – en arbeidsgruppe nedsatt av kulturminister Abid Raja for å se på ulike scenarioer for festivalsommeren – med sin rapport.

Konklusjonen var ifølge Aftenposten at med en kombinasjon av risikoreduserende tiltak som vaksinering, hurtigtesting, helsepass og andre smitteverntiltak kunne store arrangementer gjennomføres uten større smitterisiko enn i samfunnet ellers. Nå skal helsemyndighetene, som ikke var om bord i arbeidsgruppen, vurdere innholdet og regjeringen bestemme hvilke regler som vil gjelde.

– Alle profesjonelle festivalarrangører jobber med flere ulike scenarioer nå. De ulike scenarioene har egne budsjetter, og ulike datoer for såkalt cut off. Det vil variere når festivalene har satt deadline for de tunge avgjørelsene. Noen skisserer at de må ta avgjørelsen tre måneder i forkant, andre kan pushe det nærmere, sier Østerdal til NTB.

Nedskalering et alternativ

Hun forklarer også hvorfor alle arrangørene jobber ut fra følgende policy: At de kan skalere arrangementsstørrelsen ned på relativt kort varsel, mens det er nærmest umulig å skalere opp.

– Dette er også én av årsakene til at mange fortsatt planlegger for full kapasitet. Så vil det også gå en grense for hvor mye de ulike festivalene er villige til å skalere ned før de «mister sjelen» eller risikerer merkevaren sin. Derfor er det ikke usannsynlig at vi vil kunne få en del avlysninger i 2021, som så vil erstattes med alternative, nedskalerte arrangementer med mål om å holde kjernepublikummet varme, sier Østerdal.

Blant dem som har erfaring med dette, er Notodden Bluesfestival – som i kjølvannet av 2020-avlysningen tro til med en nedstrippet Blues Weekend. Bluesfestivalen har 23. mars innkalt til et gjenåpningsseminar for kulturlivet, der bidragsytere blant andre er kulturminister Abid Raja, direktør i Kulturrådet, Kristin Danielsen og daglig leder i Norske konsertarrangører, Tone Østerdal, flere norske arrangørrepresentanter samt sikkerhetssjefen for danske Roskilde – som fremdeles håper og er «forsiktig optimistiske».

Mange avlyser ute

Samtidig har mutantviruset fortsatt å forårsake rekordhøye smittetall, og fansen har for lengst begynt å tvile.

«De som tror på noen som helst konserter i år burde kaste torshammeren på bålet og tilbe gamle testamentet i stedet», heter det fra et metalhode i sosiale medier. En annen påpeker: «Det er ikke lov å servere så mye som en dråpe øl i Oslo, og det er strenge tiltak i sving over store deler av Østlandet … og dere forventer at 10.000 skal stå tett i tett i dagevis og svette, spytte, hyle og skrike i trynet på hverandre?».

Nå har tyske arrangementer som Hurricane, Southside og søsterfestivalene Rock am Ring og Rock im Park føyd seg til den allerede lange listen over avlyste festivaler i Europa – som fra før av omfatter blant annet britiske Download, franske Hellfest, belgiske Graspop Metal Meeting og spanske Primavera.

Covid-19-avlysning kan være kontraktsbrudd med artisten

Mange festivaler, også norske, har med seg til årets planlagte utgaver ikke bare opp mot 80–85 prosent av billetter solgt til 2020-utgaven – men også 50–90 prosent av fjorårets artistliste.

For ifølge Norske Konsertarrangører har de fleste artistkontrakter strenge klausuler vedrørende avlysning, og man skal ha gode grunner til å avlyse arrangementet.

– Fra arrangørens side kan en avlysing for eksempel skyldes force majeure, en ekstraordinær situasjon som er utenfor partenes kontroll, som pandemien var når den brøt ut. Ved kontrakter som ble inngått etter at pandemien ble kjent, kan ikke covid-19 brukes som en force majeure da det er et kjent tilfelle, og det ble utarbeidet egne klausuler for dette, ifølge Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører.

Avlysning grunnet covid-19 kan til og med være et brudd på kontrakten, siden ikke alle har slike klausuler – spesielt internasjonale artister. Da kan en covid-19-avlysning være et kontraktsbrudd. I tillegg har arrangør ofte et forpliktende ansvar til å få gjennomført konserten ved et senere tidspunkt – noe som også kan være utfordrende, ifølge Østerdal:

– I tillegg til dette har arrangørene også et forpliktende ansvar ovenfor sitt publikum, frivillige, samarbeidspartnere og så videre til å gjennomføre arrangementet, sier hun og påpeker hvordan sene avlysninger dessuten kan skade tilliten til arrangøren, samt at avlysninger også kan gi utfordringer i forhold til økonomisk støtte fra sponsorer og andre samarbeidspartnere.