Regissør Morten Traavik går hardt ut mot kunstnerorganisasjonene som har rettet kritikk mot Ytringsfrihetskommisjonen
Ytringsfrihetskommisjonene har vært i hardt vær den siste uka. Først trekker generalsekretær i LHBT-organisasjonen Salam, Begard Reza, seg fra den regjeringsoppnevnte ytringsfrihetskommisjonen fordi kommisjonen hadde invitert investoren Are Søberg, bedre kjent som Sløseriombudsmannen, til et innspillsmøte for kunstnere om ytringsfrihet.
Deretter sendte Norske Dansekunstnere et innspill til ytringsfrihetskommisjonen og Kulturdepartementet hvor de uttrykker bekymring rundt kommisjonens arbeid og det de mener er økt hets av norske kunstnere. Dette innspillet støttet 15 andre kunstnerorganisasjoner.
Regissør Morten Traavik, som står bare teaterstykket «Sløseriombudsmannen», et samarbeid mellom Traaviks teaterkompani og Are Søberg, reagerer kraftig på oppropet. Han kaller det en støtteerklæring for en innskrenking av ytringsrommet.
Han er altså helt uenig i hva egen bransje mener.
– Jeg føler meg ikke representert. Og jeg føler ikke at den frie kunsten er representert i en slik framgangsmåte, sier han til Klassekampen.
I innspillsbrevet fra Norske Dansekunstnere skriver de blant annet at Sløseriombudsmannen til tider har utløst ekstreme mengder med hets rettet mot kunstnere. Det vil Traavik ha mer konkrete eksempler på. Det er reelt at kunstnere mottar ubehagelige meldinger sier han, men mener det ikke er en trussel mot norsk kulturliv.
Han mener kunsten må ha så få grenser som overhodet mulig
– Så lenge ingen dør eller får livene sine ødelagt. Og det har jeg ikke sett noen eksempler på så langt, sier Traavik til Klassekampen.
Han går så langt som å omtale innspillsbrevet og støtteerklæringen fra kunstnerorganisasjonene for eksempler på det som heter «no-platforming» eller «scenenekt» – en betegnelse som gjerne brukes om det å nekte noen å ytre seg i offentligheten.