Nationaltheatret er blant dem som har måttet avlyse flere forestillinger på grunn av streiken.
Foto

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Over hele landet trappes kulturstreiken opp fra onsdag

Publisert: 7. september 2021 kl 11.44
Oppdatert: 7. september 2021 kl 11.45

Fredag morgen gikk 220 ansatte innen opera, teater og orkester i Oslo, Bergen og Stavanger ut i streik etter at det ikke ble enighet i meklingen. Hovedscene-forestillinger på Det Norske Teatret og Den Norske Opera & Ballett måtte avlyses.

Onsdag trappes streiken opp. Da blir ytterligere 435 ansatte ved teatre og orkestre tatt ut i streik, fra fagforeningene Creo, Norsk Tjenestemannslag og Fagforbundet Teater og Scene.

I første streikeuttak ble bare to ansatte ved Nationaltheatret tatt ut, men onsdag tas 32 ansatte ut i streik. Dermed må Nationaltheatret avlyse flere forestillinger med «Full spredning» og «Hamlet» på hovedscenen. Det skriver Dagsavisen i dag.

– Dette er en vond situasjon. Både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden ønsker å spille teater. Vi har et oppdemmet behov for å møte publikum. Men nå blir hovedscenen lammet, så lenge streiken varer, sier direktør ved Nationaltheatret, Marta Hjelle, til avisa.

Det første streikeuttaket rammet teatre og orkestre i Oslo, Bergen og Stavanger. Nå blir streiken utvidet til flere byer, med uttak på Kilden kulturhus og Kristiansand symfoniorkester, og Trøndelag Teater i Trondheim. Ytterligere 22 tas ut ved Bergen Filharmoniske Orkester, der hele 92 var tatt ut i første uttak, og 18 til ved Den Nationale Scene.

Strid om pensjon

Striden står om pensjonsordningene.

– Arbeidsgiverne har i realiteten bedt om denne streiken i mange år. Nå har de fått den, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder.

– Jeg tror alle i kultursektoren hadde sett fram til å møte publikum igjen. Ikke minst hadde våre medlemmer sett fram til å ha publikum i salen. Når arbeidsgiverne springer fra løftene sine og kaster folk inn i streik, er det under enhver kritikk, supplerer nestleder Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet.

Arbeidstakersiden ønsker en hybridpensjon og mener dette er en «gylden middelvei» som viderefører viktige kvaliteter i pensjonsordningen de gikk bort fra i 2016.