20 MILLIONER: Byråd for kultur i Oslo, Omar Gamal foreslår å gi 20 millioner kroner til Oslos kulturliv, men innser at det ikke er nok.
Foto
Heiko Junge / NTB

Oslos kulturliv er i krise – ny krisepakke fra byrådet vedtas onsdag

Publisert: 9. mars 2021 kl 08.29
Oppdatert: 9. mars 2021 kl 08.29

Daglig leder Dan-Michael Danino ved Parkteateret i Oslo mener Oslos kulturliv har blitt behandlet som søppel under denne koronapandemien.

Det reagerte Kulturbyråd Omar Gamal sterkt på og er redd for at unike kultursteder skal gå tapt.

– Da jeg så innlegget til Dan, ble jeg veldig opprørt og lei meg over situasjonen. Disse aktørene er en del av identiteten til byen vår, og som samfunn er vi helt avhengig av jobben de gjør, sier Gamal til Klassekampen.

I morgen skal Oslo bystyre vedta en ny krisepakke fra byrådet, hvor det blant annet foreslås å gi 20 millioner kroner til kulturnæringen. Gamal mener derimot behovet er større enn det, og ber regjeringen tette hull i støtteordningene.

Daglig leder i Norske konsertarrangører, Tone Østerdal, mener tildelingene av krisestøtte til kulturlivet så langt har belønnet de med allerede solid bunnlinje. De som rammes hardest er helårsarrangører som sitter med egne hus eller har langtidskontrakter med huseier og mange løpende utgifter, sier hun, og legger til at mange nå sitter med tomme kasser og enorme etterslep på regninger.

Østerdal er selvfølgelig glad for pengene som kommer, men mener det ikke er Oslo kommunes ansvar å holde kulturlivet flytende. Hun mener regjerningen på bli flinkere til å justere ordningene så de treffer bedre.

Sånn som støtteordningene er nå faller Oslos kulturliv mellom to stoler, sier Dan-Michael Danino ved Parkteatret. Siden de ikke får avholde arrangement får de ikke støtte fra stimuleringsordningen. Siden de også ikke får booke konserter, får de heller ikke støtte gjennom kompensasjonsordningen.

Flere av aktørene kan imidlertid få støtte fra næringslivets ordning til å dekke faste, uunngåelige kostnader. Den kompenserer derimot bare deler av kostnadene og inkluderer ikke lønn, påpeker Tone Østerdal.

Kulturdepartementet jobber nå med en ny forskrift til kompensasjonsordning, som snart skal sendes på høring.

«I Oslo har det vært strenge smitteverntiltak over lang tid, og kultursektoren her har dermed blitt, og er, ekstra hardt rammet av krisen. Arrangører og underleverandører i Oslo vil kunne søke om kompensasjon gjennom den kommende kompensasjonsordningen», skriver statssekretær Gunhild Berge Stang i Kulturdepartementet i en e-post til Klassekampen.