Breakdanseren Carlos «Gato» Quintana fra Guatemale er per i dag den eneste residensartisten i Norge. Nå oppfordres flere norske kommuner til å tilby residensopphold for kunstnere på flukt.
Foto

Safemuse

Oppfordrer flere norske kommuner til å hjelpe kunstnere på flukt

Publisert: 5. mars 2021 kl 08.09
Oppdatert: 5. mars 2021 kl 09.00

I forbindelse med Fri Kunst-uka 1.-7. mars arrangerte NOKU et webinar torsdag. Der tok de for seg vilkårene for kunstnerisk frihet og ytringsfrihet rundt om i verden, og hvordan norske kommuner kan bidra til å støtte kunstnere og skape trygge arbeidsforhold.

Fri Kunst-uka er et initiativ av den norske organisasjonen Safemuse som jobber for ytringsfrihet for kunstnere. Fri Kunst er en invitasjon til hele kultur-Norge til å markere kunstnerisk ytringsfrihet.

Torsdag inviterte NOKU, ved generalsekretær Hege Knarvik Sande, daglig leder i Safemuse Jan Lothe Eriksen og Sverre Pedersen, Global Network manager i den internasjonale organisasjonen Freemuse, til et webinar.

Pedersen gikk først igjennom den årlige Freemuse-rapporten, før Lothe Eriksen presenterte Safemuse og deres arbeid.

Harstad første i verden

Safemuse jobber blant annet med å gi forfulgte kunstnere trygghet. Dette gjør de ved å enten hjelpe dem med penger for å holde seg i skjul, eller sette opp residenser til dem i Norge eller andre steder.

For å få etablert slike residenser etterlyser de derimot hjelp fra norske kommuner eller kulturinstitusjoner som kan være med å bidra og ta imot disse forfulgte artistene.

Harstad var den første byen i verden som erklærte seg om et fristed for musikere, tilbake i 2013. Siden har kommunen vært tilholdssted til flere kunstnere gjennom Safemuses residens-ordning. Ifølge Jan Lothe Eriksen har dette vært veldig viktig for kulturlivet i kommunen.

Foto
Daglig leder i Safemuse, Jan Lothe Eriksen. Foto: Knut Utler.

– Det har også vært en «vinn-vinn» situasjon for de norske kunstnerne som har møtt og samarbeidet med residens-kunstnere. De har fått en partner de kan tenke annerledes med i møte med kunstnerisk frihet og ytringsfrihet, forteller Lothe Eriksen under webinaret.

Nå håper Lothe Eriksen flere norske kommuner kan gå i Harstads fotspor. Om ikke kommunene selv vil stå ansvarlig for residentoppholdet, oppfordrer han dem til å legge til rette for at institusjoner, som teatre, musikklubber og lignende, kan stå ansvarlig. Et slikt samarbeid har Safemuse for eksempel med Nordic Black Theatre i Oslo med støtte fra Oslo kommune.

«Gato» fra Guatemala

Safemuse har én residentartist i Norge per i dag: Carlos «Gato» Quintana. Breakdanseren opplevde å bli truet på livet i Guatemala, der han jobbet med å rekruttere ungdom fra gata og gjengvirksomhet til sitt dansekompani. Ifølge Lothe Eriksen har Quintana blitt tatt godt imot i Norge.

Gato fikk telefoner med klar beskjed: «Du er nestemann på lista».

– Gato har fått gjort mye i Norge, til tross for pandemien. Han har møtt et varmt og solid breake-miljø i Norge, og søker nå om utvidet opphold. Det er absurd at han trues i hjemlandet. Der er dessverre ikke et liv så mye verdt. Dansemiljøet hans rekrutterer unge vekk fra gata, og gjengene svarer med å drepe kunstnere, forteller Lothe Eriksen til KulturPlot.

Nødhjelpsfond

En non-profit organisasjon som Safemuse trenger også generell støtte til å hjelpe utsatte kunstnere eller kunstnere på flukt. Norske støtteordninger gir som regel ikke rom for å støtte prosjekter med utenlandske musikere eller kunstner i fokus, derfor sliter de med å finne nok støtte til hjelpe alle.

– Vi er avhengige av å få flere medlemmer i Safemuse som kan være med å gjøre denne jobben og knytte kontaktnettverk, sier Lothe Eriksen.

Derfor ønsker Safemuse nå å opprette et nødhjelpsfond for å kunne hjelpe flere forfulgte og trakasserte kunstnere.

Det skal heller ikke mye til for å hjelpe disse kunstnere, sier Global Network manager i Freemuse, Sverre Pedersen. Han oppfordrer norske kommuner til å melde seg inn i Safemuse og sette av 5000-10.000 kroner til et slikt nødhjelpsfond.

Ønsker seg et tydeligere Norge

Pedersen skryter av Safemuses arbeid og mener de gjør en ekstremt viktig jobb for kunstnere som rett og slett er truet på livet. Han mener de i for liten grad blir anerkjent som menneskerettighetsforkjempere, og sier at deres langsiktige arbeid går ut på å få FN til å gjøre det vanskeligere for myndigheter, radikale religiøse- og høyreekstreme organisasjoner, og lignende, å forfølge, trakassere og true kunstnere.

Han ønsker også at Norge skal stå tydeligere frem.

– Vi har ett tett samarbeid med Utenriksdepartementet i dag, men ønsker oss et enda mer tydeligere Norge. Norge må åpne opp for disse kunstnerne og tilby flere residenser. Dette er folk som kjemper for menneskerettigheter og som setter livet og kunsten sin på spill for dette.

Pedersen oppfordrer derfor kommuner til å bli uttalte Fri Kunst-kommuner og med det også oppfordre politikerne i de kommunene til å jobbe innad i sine partier for å legge press sentralt. Informer dem om hvordan tilstanden er, og krev at Norge, med sine ressurser, er hjelper dem som trues. Det er Norges plikt, sier han.

– Bare ta kontakt om du vil hjelpe

Hvis det er kommuner der ute som er interessert i å melde seg inn i Safemuse og invitere en kunstner til et residensopphold så er det bare å ta kontakt, sier Lothe Eriksen.

– Bare ta kontakt! Vi finner enkelt en løsning som passer alle parter. Enten det er kommunen selv eller en lokal institusjon med støtte fra kommunen, om det er korte eller lengre opphold, så skreddersyr vi det etter behov.