Koronastøtte bidro til store overskudd for flere artister i 2020 – kun én har betalt tilbake
Det er skrevet mye om kulturlivets støtteordninger under pandemien. Artister og band mistet inntekten sin over natta, men flere av dem har gått med stort overskudd, blant annet på grunn av støtten de fikk. Kun én har betalt dette tilbake.
Det var allerede flere som var kritiske til fordelingen av støtten i 2020, blant annet da det ble kjent at Kurt Nilsen hadde fått 13 millioner før jul.
Aftenposten har gått gjennom listene over de som fikk mest koronastøtte gjennom Kulturrådet i 2020. Regnskapene deres viser at resultatene varierer. Mange har gått i null eller minus, men en rekke aktører har fått store overskudd.
Disse aktørene har én ting til felles: De skulle selge billetter i koronaåret 2020. En kombinasjon av statsstøtte, lavere kostnader og andre inntekter har bidratt til overskudd.
Én betalte tilbake
Vi har tidligere skrevet om at Sigrid betalte tilbake koronastøtten hun mottok og at det førte til at omsetningen og resultatet hennes gikk kraftig ned sammenlignet med året før.
Hun er den eneste som har gitt alle pengene tilbake til staten, ifølge Aftenposten.
Selv om Kurt Nilsen er den enkeltstående artisten som fikk mest støtte i 2020, stupte resultatet hans i pandemiåret.
Men en del av artistene har hatt motsatt utvikling, de har mye bedre resultater med pandemien enn de hadde året før. Astrid S, Hanne Krogh og Gabrielle er eksempler på dette, skriver Aftenposten. Ingen av dem har betalt tilbake. Det synes Hans Ole Rian i kunstnerorganisasjonen Creo er helt greit.
– Det er veldig positivt om de kan bruke den litt romsligere økonomien til å stå sterkere når markedet kommer tilbake til normalen, sier han til avisa.
Rian håper dette kan bli en konkurransefordel mot aktører i andre land, som har hatt mindre sikkerhetsnett. Han håper nordmenn kan bruke situasjonen til å ta markedsandeler i utlandet.
Forklares med uvanlig svakt resultat året før
Astrid S tilbrakte mye av 2019 i studio for å spille inn musikk. Det ga mange utgifter, lite inntekter og underskudd.
Da konsertene i 2020 ikke kunne gå som planlagt, hadde hun stort grunnlag for støtte fra staten, sier manager Gilbert Lunde.
På spørsmål om de har vurdert å betale tilbake, svarer han nei og begrunner det med at turnéinntektene skulle dekke inn mange av investeringene de har gjort tidligere.
Det samme skjedde med Gabrielle. Hun skulle på stor turné med en plate hun hadde investert i året før.
Også Hanne Krogh hadde et uvanlig svakt resultat i 2019, forteller hennes manager, Trygve Sundbø. Artisten var syk og opererte stemmebåndene.
De fleste aktørene har også hatt andre inntekter enn statsstøtte, som har bidratt til overskudd. Mange har inntekter fra innspilt musikk, bøker eller investeringer.
Ga bort støtten
Alan Walker er en av de rikeste artistene i Norge og valgte å gi støtten sin videre.
Musikere som hadde tapt penger under koronaen kunne søke på stipender fra DJ-en. Utover de 4 millionene han hadde fått i støtte, la han på ekstra million i potten, ifølge VG .
Artisten fikk støtte til tross for at selskapet hans har hatt overskudd på 20–40 millioner de siste årene.