Også Det Norske Teatret satte opp en rekke Lars Norén-stykker. Her er han i 2001 (midten) sammen med Bjørn Floberg og Kirsti Stubø under øvingene til «November.
Foto
Morten Holm / NTB

Kultur-Norge sørger over Lars Norén

Publisert: 27. januar 2021 kl 14.53
Oppdatert: 27. januar 2021 kl 14.53

Kultur-Norge sørger over den svenske dramatikeren og forfatteren Lars Noréns brå bortgang, 76 år gammel, av komplikasjoner knyttet til covid-19.

– Lars Noréns død er usigelig trist og tragisk, og jeg tror han hadde mye ugjort som forfatter. Det siste han skrev var også noe av det beste han skrev, sier den norske poeten Steinar Opstad.

Opstad oversatte senest Noréns 2017-bok «Fragment II», som utkom på Kolon forlag i 2020. Der reflekterte bokens jeg over temaer som aldring, angst, sykdom og ensomhet.

Nationaltheatret tok imot beskjeden om hans død «med sorg», heter det på teatrets Facebook-side. Teatret har de seneste årene satt opp flere av stykkene hans: I 2015 gjorde man en Heddapris-nominert utgave av «Natten er dagens mor», som var Noréns gjennombrudd i 1982. Det ble også sendt på Riksteaterturné. To år senere satte Nationaltheatret opp «Kaos er nabo til Gud».

– I høst har vi jobbet med det som skal bli urpremieren på «Etter stillheten», der Norén vender tilbake til historien fra gjennombruddstykkene – om hans egen oppvekst i en dysfunksjonell familie på et hotell i Skåne. I «Etter stillheten» setter Norén de sterkeste følelsene i sving, poetisk og fabulerende – om blant annet frykten for å dø, skriver teatret videre.

Kjersti Horn, som var regissør for de to oppsetningene i 2015 og 2017, sier til Vårt Land :

– Hans tekster er et voldsomt humanistisk prosjekt. Han gir stemme til alle marginaliserte, forkrøplede mennesker som kjemper hver dag, og gir dem mot. For meg er han den største dramatikeren Skandinavia har hatt i vår tid, og han er en bærebjelke i det vi ser på som skandinavisk teater.