Hvordan vi trygt kan få sett slike scener igjen i nær fremtid kan ikke helsemyndighetene være med på å planlegge. De kan bare ta stilling til eventuelle forslag som blir fremmet.
Foto
Jan Grarup/ Polfoto

Helsemyndighetene har ikke ressurser til å bli med på planleggingen av åpning av kulturlivet

Publisert: 12. februar 2021 kl 09.36
Oppdatert: 12. februar 2021 kl 09.36

1. februar fikk Kulturrådet og Norsk filminstitutt fikk i oppdrag å lage en langsiktig plan for gjenåpning av kulturlivet.

I et møte med festivalene foreslo kulturminister Abid Raja å danne en «sommergruppe», som skal jobbe mot gjenåpning til sommeren. Den skal bestå av en gruppe fagpersoner bransjen selv skal foreslå, skriver Aftenposten.

Dessverre har ikke helsemyndighetene selv ressurser til å delta aktivt i arbeidet. Det gjorde Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet klart i møtet med festivalene. I stedet skal de ta stilling til forslagene når de er ferdig. Blir forslagene avvist, kan festivalene tape tid de ikke har. I verste fall går planene i vasken.

SVs Freddy André Øvstegård omtaler prosessene Raja har satt i gang som «stang ut», og mener det nå kommer til å måtte gjøres dobbeltarbeid. I stedet mener han at Raja burde prioritert å sette sammen én gruppe, som skal lage én plan for gjenåpning.

Nå jobber Øvstegård for å påvirke Rajas politikk gjennom et forslag i Stortinget. Det blir ferdig behandlet i slutten av februar. SV har støtte fra et flertall i Stortinget sammen med Frp, Ap og Sp, som nå forhandler om detaljene.

– Det er avgjørende at helsemyndighetene er med. Det må de hvis Stortinget ber dem om det. Hvis ikke risikerer vi at arbeidet blir forgjeves, sier Øvstegård.

Abid Raja mener derimot at det ikke er nødvendig med aktiv deltagelse fra helsemyndighetenes side.

– Når helsemyndighetene sier de ikke har ressurser til det, vil det være oppsiktsvekkende om Stortinget tvinger helsemyndighetene til å delta. Et slikt arbeid er ganske arbeidsintensivt. De er tilgjengelig for å ta stilling til konkrete forslag når de kommer, sier Raja.

I en felles uttalelse sier FHI og Helsedirektoratet at de ikke kan delta fordi ressursene går til håndteringen av pandemien for øvrig. De vil bidra med fagkompetanse når det er behov.

Kulturrådet og NFI kan foreløpig ikke svare på hvordan de skal løse sitt oppdrag. De har fått frist til 15. februar på å finne ut av det.