Koronaluftig avstand da 200 publikummere benket seg på Rockefeller i Oslo og oppleve Vreid i august i 2020. Bransjen frykter kompetansetap.
Foto
Terje Dokken / Rockefeller

Bransjen har mistet hver femte arbeider

Publisert: 15. desember 2021 kl 09.49
Oppdatert: 15. desember 2021 kl 09.50

Tirsdag ble det kjent at det er satt av 1,1 milliarder i koronastøtte til kulturlivet. For noen er det for sent.

Mandag ble nye koronatiltak presentert, som igjen går hardt ut over kulturlivet og utelivsbransjen. Der ble det blant annet ble kjent at det innføres en ny, nasjonal skjenkestopp.

Regjeringen setter som følge av tiltakene av 1,1 milliarder kroner til ulike støttetiltak for kulturbransjen

– La meg være krystallklar: Vi er her for dere gjennom hele krisen, sa kulturministeren på pressekonferansen.

Det kom også frem at regjeringen forbedrer kompensasjonsordningene for kultur, frivillighet og idrett, og viderefører stimuleringsordningen for kulturlivet.

Eventer faller utenfor

Ordningene for kulturlivet treffer ikke selskaper som Konsertsystemer.

Aftenposten skriver at selskapet på sommeren ville fått mye støtte ettersom de leverer lyd og lys til festivalene. Men på vinteren leverer de mest til lukkede eventer. Denne typen arrangement er utelatt av kompensasjonsordningen, til stor protest fra blant annet LO. En rekke aktører i eventbransjen ber om å bli inkludert i et opprop denne uken.

Mindre enn 10 prosent av Konsertsystemers jobber kvalifiserer til støtte i januar, forteller Widerøe til avisen. For to uker siden hadde de bekreftede oppdrag som ville gitt 18,5 millioner kroner inntekt, bare i januar. Nå er de heldige hvis de klarer å få inn 5 millioner, sier han videre.

Næringsminister Jan Christian Vestre sier de ser på en løsning i Næringsdepartementet. De har en egen ordning for messer og matfestivaler, som er åpne for publikum.

– Vi vurderer nå hvordan vi kan inkludere lukkede arrangementer. Vi trenger litt tid på å finne ut hvordan vi gjør det, sier han til Aftenposten.

Kompetanseflukt

I Norge har kompetanseflukten blant sceneteknikere vært omtalt tidligere. En undersøkelse gjennomført av Bransjeforeningen for sceneteknisk produksjon viste at nesten 20 prosent av deres fast ansatte medlemmer hadde sluttet siden mars i fjor, altså hver femte ansatt.

Lignende tall finnes for resten av kulturlivet også. Allerede høsten 2020 hadde 20 prosent av kulturarbeidere av alle slag skiftet yrkesstatus, ifølge en rapport fra Menon Economics. Det skriver Aftenposten.

Denne uka ble det kjent at Lydteamet avvikler drift av sceneteknisk produksjon. De er den største aktøren på området i nord og har holdt det gående i 30 år. I et innlegg på Lydteamets Facebook-side skriver daglig leder og styreleder, Morten Buvik, blant annet følgende:

«Lydteamet er en av bedriftene som ble hardest rammet av konsekvensene av koronapandemien. Normalt leverer vi rundt 1000 produksjoner på ett år. Siden mars 2020 har det vært lite aktivitet. I over ett år var alle ansatte permittert. I en bransje med stor usikkerhet for fremtiden, har derfor flere av våre nøkkelpersoner søkt seg til andre jobber. Det har igjen ført til at de resterende ansatte etter gjenåpningen har opplevd stort arbeidspress og liten forutsigbarhet.»