Strømmer konserter live til hjemmepublikum
– Jeg støtter fullt ut restriksjonen som regjeringen har lagt, da jeg har nær familie som ikke kan utsettes for et virus. Samtidig står jeg jo i samme situasjon som alle mine gode kollegaer i kulturbransjen nå er rammet av – det at alle konserter blir avlyst de neste månedene, og dermed forsvinner inntekten min, sier hun.
Allerede før regjeringens koronastopp hadde Hege Bjerkreim, som hun egentlig heter, takket nei til intervjuer – ifølge hennes management fordi de fleste ønsket at de skulle foregå ansikt til ansikt. Og det turte hun ikke på grunn av sitt sårbare familiemedlem.
Derfor tenkte hun mye på hvordan hun skulle løse situasjonen med det planlagte plateslippet 20. mars, med påfølgende livespilling.
Sees på skjerme
Bedre ble det ikke av at «Kan me stoppe tiå» brått lå ute i digitale kanaler fredag 13. mars – en uke før tiden, uten at noen vet hvorfor.
– For en overraskelse på fredag den 13., oppi noen allerede svært absurde omstendigheter, sier Bjerk.
Tittelsporet gikk rett inn på Spotifys spillelister New Music Friday og Ny Pop. Samtidig kastet Hege Bjerk og ektemannen Martin Bjerkreim, som er medprodusent på albumet, seg rundt – og gjorde klart til slippkonsert strømmet live fra egen stue, også det én uke før tiden.
– Håper vi sees over skjermen, skriver Hege Bjerk på Facebook – og er i gang med en ny trend, som også «Stjernekamp»-finalist Kim Rysstad prøver seg på lørdag ettermiddag. Da skulle han egentlig spilt på en scene – i stedet blir det i egen stue – livestrømmet på Facebook.
Brænnes karantenekonsert
Mange artister og musikere diskuterer nemlig i disse koronakarantenetider hva de skal leve av – siden konsertinntekter står for en stor del av inntektene. Nå risikerer de flere måneders tap.
Det er mye snakk om å livestrømme konserter. Det kan holde på oppmerksomheten, men hva med inntekter? En som har størstedelen av inntekten sin fra konserter og eventer for næringslivet, er Bendik Brænne.
– Alt er avlyst – og i tillegg er jeg i karantene fordi jeg nylig var i Dublin, sier han til NTB.
Derfor er han blant artistene som opptrer via Facebook-siden Brakkesyke 2020 – et virtuelt konsertsted startet i hui og hast, der publikum oppfordres til å støtte artistene med Vipps eller platekjøp via Bandcamp.
Daglige fix
– Det kan være noe hyggelig som folk og jeg har glede av. Og kanskje kan det skape noe inntekt. Jeg har tenkt å spille mine egne låter på piano og gitar, sier Brænne.
Han føyer seg til artistkolleger som impro-jazzartistene Marthe Lea og Andreas Hoem Røysum, og folkemusikeren Kouame Sereba – som har bedyret at han vil holde to daglige livekonserter ut mars måned, en for voksne, en for barn.
Brakkesyke 2020 sørger for å opplyse måter å støtte de medvirkende musikerne økonomisk på. Samtidig gir de etter eget utsagn et innestengt publikum «sin daglige fix med livemusikk under den helsikes koronaepidemien».
Renner inn forespørsler
Bak Brakkesyke 2020 står bransjefolkene Filip Roshauw, musiker og journalist, sammen med Eivind Eide Skaufjord og Geir Ramstad Sletvold fra Die With Your Boots On-miljøet.
De dro i gang torsdag kveld, og fredag ettermiddag nærmet siden seg 4.000 følgere.
Denne helgen kunne flere se Brakkesyke-konserter med Unnveig Aas og Roger Græsberg, jazz lørdag ettermiddag, mens liveberømthetene Frank Znort Quartet for første gang ikke blir å høre live en søndag ettermiddag, slik de har vært i bortimot tusen konserter – men derimot live på Facebook.
Flere i gang
Blant dem som applauderer Brakkesyke-initiativet, er bransjemannen Sveinung Rindal, daglig leder for den digitale musikkdistributøren The Orchard. Til NRK Vestland sier han at det kan betraktes som «en frivillig donasjon i bytte mot en konsertopplevelse».
– Folk kommer til å ha mye ledig tid, og da er det lett for at det blir mye Netflix. Alle kulturavlysningene kommer til å gå utover de lokale artistene. Vi må finne en måte å erstatte kulturkonsumet på.
Flere jobber med samme tanke, ifølge diskusjonen i sosiale medier. Det synes Brakkesyke-Roshauw er bra:
– Det renner inn forespørsler fra musikere. Jeg regner med at folk vil finne på lignende ting i sine miljøer, Vi var bare tidlig ute, sier han til NTB.