Kulturlivet frykter tap på 17 milliarder kroner i 2021
Aktører i kulturlivet tror omsetningen vil bli nesten halvert i 2021 dersom smitteverntiltakene fortsetter, viser en ny rapport fra Kulturrådet.
Det vil i så fall utgjøre et tap på 17 milliarder kroner.
– Dette rammer de små og mellomstore bedriftene hardest. Vi vet at de færreste i kultursektoren har kapital til å holde på ansatte eller stå uten omsetning over lengre tid. I verste fall sitter vi igjen med noen få store selskaper når pandemien er over, sier direktør Kristin Danielsen i Kulturrådet i en pressemelding.
Rapporten, som Menon Economics og BI: CCI har laget på oppdrag fra Kulturrådet, baserer seg på en spørreundersøkelse blant mer enn 4000 aktører i norsk kultursektor. Dersom smittevernrestriksjonene opprettholdes anslår de at den totale omsetningen vil falle med 45 sammenlignet med et normalår.
Danielsen mener rapporten viser at regjeringens tiltak for kultursektoren både må videreføres og utvides.
– Kultursektoren er blant de sektorene som har blitt rammet hardest av koronakrisen, og vi håper det snart blir mulig å vurdere mer målrettede og nyanserte tiltak, sier hun.
Vurderer å skifte bransje
I alt 18 prosent av hele kultursektoren har endret yrkesstatus siden mars, 17 prosent vurderer å skifte bransje og kulturaktører venter at 2021 blir verre enn 2020, konkluderer rapporten som først var omtalt i Aftenposten.
Det jobber om lag 60.000 personer jobber i kultursektoren, dersom man regner med underleverandører, og til sammen skapte de verdier for 28 milliarder kroner i fjor.
I år har kultursektoren tapt 32 prosent av inntektene, og de forbereder seg på at 45 prosent av inntektene forsvinner neste år. Det utgjør på 17 milliarder kroner.
Kulturminister Abid Raja (V) sier rapporten er dyster lesning og at det er uttrykk for den store usikkerheten som hersker i kulturlivet.
Raja peker på at konkurser og arbeidsledighet er uunngåelig.
– Vi ser at krisen kan bli langvarig, og at vi da må belage oss på å videreføre tiltak. Vi har heldigvis en robust økonomi i Norge som gjør oss i stand til å håndtere utfordringene, sier Raja.