Digitalisering, Y-blokka og litterære helter preget våren hos Kulturplot
Under et år er gått siden kulturplot.no seilte inn i mediebildet. Mens det i månedene etter oppstart i oktober 2019 var regionreformen som i stor grad opptok leserne, har oppmerksomheten snodd seg i flere retninger. Mest engasjert har leserne vært i debatten om digitalisering av kulturlivet, Y-blokka og kjære gjensyn med litterære helter.
Her er et tilbakeblikk på de mest leste sakene på Kulturplot det siste halvåret.
1. Kulturlivet digitaliserer seg til fant
«Det er bare én vinner i denne koronadigitaliseringen, og det er publikum,» skrev professor Anne-Britt Gran i et debattinnlegg hos Kulturplot i april. Koronakrisen har for alvor satt søkelys på debatten om digitalisering av kulturtilbud.
2. Carl Nesjar trodde aldri regjeringen ville rive Y-blokka: – Det er bare terrorister som gjør sånt
I februar åpnet Kunstverket en ny utstilling av Carl Nesjars verk. Fotograf Morten Krogvold stilte med klare ord: – Erna Solberg sin regjering mener at kunst ikke er viktig, sa han.
3. Portrettintervju med Kjetil Rolness: Ein einmanns sannhetskommisjon
Et forsøk på å forstå rollespilleren Kjetil Rolness og hans forunderlige posisjon i det norske meningsuniverset - med et sideblikk til den vulgære og vidunderlige Jens Pikenes.
4. Kunstnere som tok sitt eget liv
«Ari Behn er ikke den eneste,» skrev festivalsjef Svein Inge Olsen i anledning Ari Behns selvmord som rokket ved hele den norske befolkningen.
5. – Jeg har vært en loner
Ingvar Ambjørnsen i en lang samtale med Alf van der Hagen om det han har snakket lite om tidligere: den transelignende tilstanden han opplevede som barn, rus, Gud, LSD, drivet etter å komme bak fasader for å få et glimt av verden bak det ytre.
6. – Jeg er full av kaos
Han må disiplinere seg for å skrive, og hodet er fullt av kaotiske tanker. Lars Saaby Christensen i samtale med Alf van der Hagen om det som driver ham. Som alvorlig kreftsyk skrev han romanen der han tok avskjed som forfatter. Men han skriver fortsatt: En ny og annerledes bok er på vei.
7. Kunstsilo - og Bibelbeltets tro på det rike Norge
Kommentaren skrevet av Svein Inge Olsen fikk et kraftig løft da det ble klart at Nicolai Tangen skulle overta som ny oljefondsjef: «Hva i alle dager skjer i Kristiansand?» spør Olsen i denne lange artikkelen om en kornsilo for kunst som satte fyr på debatten, om Sørlandsnyhetene og den kapitalsterke fiffen som mistet makten i Kristiansand.
8. Reagerer på regjeringens krisepakke: – Verst for de unge frilanserne
Mange reagerte på at regjeringens krisetiltak for frilansere og selvstendig næringsdrivende slo negativt ut for de med kortest fartstid i bransjen.
9. Pengeflyten i Munchmuseet
«Direktør Stein Olav Henrichsen forsvarer at han lot Nicolai Tangen betale for seminaret i USA. Nå vil han la skattebetalerne få regningen på 120.000 kroner. Forstå det den som kan,» skrev Magne Lerø i slutten av april da debatten om Tangens millionmiddag raste som verst.
10. Slag under beltestedet mot Abid Raja
«Knut Aastad Bråten burde trukket seg i stillhet eller gitt en skikkelig begrunnelse, ikke skrive kryptisk på Facebook om egen integritet i motsetning til andres - for deretter å gå i hi,» skrev Magne Lerø etter tidligere statssekretær Bråtens avgang fra Kulturdepartementet.
NESTEN TIL TOPPS: Stort leser-engasjement er også registrert i forbindelse med Kulturplots dekning av regionreformen. I en artikkel-serie denne våren skrev Kulturplot om kulturlivets reaksjoner på å presse gjennom en regionreform midt under koronakrisen hvor kulturaktører allerede er rammet hardt.
Legger man sammen alle artiklene, havner temaet høyt opp på listen. Mest lest av regionreform-sakene og en god nummer 11 totalt sett er likevel artikkelen som dekket reaksjonene etter at det ble kjent at kulturlivets regionreform ble avblåst:
Kulturens regionreform skrotes: – Vi har lykkes med å stoppe en helt feilslått politikk
– Nå ble jeg glad! utbrøt Creo-leder Hans Ole Rian.