Tuvaband gikk nye veier på albumet «New Orders», som kommer ut 20. januar. Foto: Daniel Almås.

Tuvaband: Googlet seg frem til ting hun ikke kunne på nytt album

Publisert: 12. januar 2023 kl 10.55
Oppdatert: 12. januar 2023 kl 10.55

Tuvaband, eller Tuva Hellum Marschäuser, som hun egentlig heter, kommer med nytt album 20. januar.

­«New Orders» ble skrevet under høyden av pandemien, da Tuva bodde i Berlin. I stedet for å fokusere på den tunge tiden med isolasjon, eller frykt for sykdommen, skrev Tuva håpefulle tekster: 

– Merkelig nok, fikk jeg plutselig litt mer tro på fremtiden; naturen fikk litt tid og rom til å hele seg selv, og vi så regjeringer snu land på hodet på bekostning av økonomi. Jeg fikk et håp om at disse erfaringene kan brukes når vi ser på den pågående klimakrisen og ulike land i nød og krise. Albumet handler også om opplevelsen av ulike relasjoner mens verden er i fyr og flamme, sier hun.

Hun ble fascinert av at regjeringer stengte ned land, og tok dette som et tegn på at vi i fremtiden kunne fokusere på andre ting enn økonomi. Så hørte hun på positiv musikk, og ønsket å lage en positiv plate – på en ny måte.

– Jeg har gitt ut mye tidligere, men ønsket å gjøre noe nytt denne gangen. Jeg har prøvd ut mye nytt, og gikk inn for å utvide horisonten min.

Nye instrumenter

Tuvaband har over 40 millioner avspillinger på Spotify. Likevel nølte hun ikke med å bryte ut av vante mønstre for å lage albumet. Én av tingene hun ønsket var å ta i bruk flere instrumenter. 

– Når man driver et soloprosjekt er det vanlig å leie inn musikere. Samtidig er det vanskelig å hente dem inn og la dem spille, for så å fortelle dem at du ikke liker bidragene deres. Derfor bestemte jeg meg for å prøve å spille så mye som mulig selv. Jeg spilte bass, trommer, strykere og blåsere – enten fysisk eller via programmering. Bass ble yndlingsinstrumentet i løpet av innspillingen, forteller hun.

Til slutt endte hun opp med å leie inn Kenneth Ishak på trommer. Han spilte oppå de programmerte trommene til Tuva. Noe av programmeringen ble erstattet, og noe beholdt hun.

Det jeg ikke behersket googlet jeg meg frem til

Trombonisten Andreas Rotevatn ble også hentet inn. Bidragene hans er å finne sammen med de programmerte blåserne.

– Jeg var redd for at noe ville bli for «cheesy», at refrengene skulle bli for store. Men jeg har virkelig pushet grenser, og det høster jeg fruktene av med albumet jeg jobber med nå. Det er gøy å lage musikk når man ikke har noen begrensninger.

Tuvaband, som ønsker å styre unna det kommersielle, har over 40 millioner avspillinger på Spotify. Foto: Daniel Almås.

Det var ikke alt som låt som det skulle med en gang for Tuva. Under innspillingsprosessen brukte hun  Google til å finne frem til lyder hun ønsket, for eksempel til bass.

– Det jeg ikke behersket googlet jeg meg frem til. For eksempel slet jeg med å få til en «hoppende» følelse i basspillet. Det er mange videoer der ute som man kan lære av. Hvis det fortsatt var noe jeg ikke forstod, spurte jeg venner.

Musikk i dag

– Hvordan er det å være musiker i 2023?

– I praksis er det vanskeligere enn tidligere, siden prisene har økt. Vinyl, for eksempel, er fryktelig dyrt nå. Jeg var faktisk i tvil om jeg skulle trykke dem opp. Heldigvis støtter staten oss musikere, selv om det er en sjanse å ta når vi sender inn søknadene. Jeg unngikk den lange vinylkøen vi ser i Europa, ved å trykke platene i Norge.

Mange musikere tjener sine penger på turnéer. Slik er det ikke for Tuva, som er avhengig av å leie inn musikere til sine konserter.

– Turnéer har vært et minusprosjekt for meg. Det er Spotify jeg tjener penger på, selv om det er kjent at de ikke akkurat er rundhåndet i sine utbetalinger. Så får jeg støtte. Med årene har jeg endret musikkstil, til en mer upolert, mørk og svevende alternativ indie-stil. Tidligere lå jeg nærmere folk i mitt uttrykk. Det er folken jeg har tjent mest penger på, forklarer hun.

Spellemann-nominasjon

Tuva har tidligere fått en Spellemann-nominasjon for albumet «I Entered The Void». «Growing Pains & Pleasures», som ble gitt ut i 2021, ble godt mottatt i media og hos publikum, og låta «Irreversible» fra samme album, ble remikset av dub-pionéren Lee Scratch Perry. Tuvas musikkunivers er blitt sammenlignet med artister som Kate Bush, Cocteau Twins og Coco Rosie. Låtskrivingen blander indie-pop-mystikk, med lett pianoledet folk, myk og svevende post-rock / shoegaze, og et nøye utformet lyddesign.