Programmet for Kulturytring Drammen 2023 er klart: – Kultur er en billig medisin
Hovedprogrammet til Kulturytring 2023 ble sluppet 25. april. For andre gang skal kulturnorge samles for å sette kunst og kultur på dagsorden i valgkampen – i det som kalles kulturlivets svar på Arendalsuka. Initiativtaker Norsk kulturforum (NOKU).
Kulturytring Drammen arrangeres 19. til 21. juni 2023 i samarbeid med Drammen kommune og Viken fylkeskommune, og er både en debattfestival, en kunnskapsarena og en kunst- og kulturfestival. Det blir debatter og seminarer for å sette kulturpolitikk på dagsordenen lokalt og nasjonalt.
Kulturytring Drammen 2023
- Kulturytring er Norges største arena for kunst- og kulturpolitikk
- Arrangeres i Drammen 19. – 21. juni 2023, i samarbeid med Drammen kommune og Viken fylkeskommune
- Festivalen er både en debattfestival, en kunnskapsarena og en kunst- og kulturfestival
- Tre dager fylt med 100 faglige programposter og 50 kunst- og kulturarrangementer fra 140 arrangører
- Initiativtaker er Norsk Kulturforum (NOKU)
Dobling
Antall programposter og arrangører er doblet siden festivalen ble arrangert første gang i 2021, forteller generalsekretær i Norsk kulturforum og initiativtager til Kulturytring. Monica Larsson.
– Vi har registrert stor interesse for arrangementet og måtte øke kapasiteten etter at programpåmeldingen stengte i mars, sier hun.
Kulturytring har nå over 100 faglige programposter og 50 kunst- og kulturarrangementer. Det er arrangementer fra åtte fylkeslag og fra alle regioner.
– Med et bredt spekter av tematikk som dekker hele bredden av kunst- og kulturfeltet fra 140 arrangører er Kulturytring uten tvil Norges største arena for kunst- og kulturpolitikk, sier Larsson.
– Hva er du mest fornøyd med å ha fått til?
– Det handler om bredden. Med mer enn 100 faglige programposter og over 140 arrangører er vi i posisjon til å sette dagsordenen i valgkampen. Det var et hårete mål, men nå klarer vi det, sier hun.
På listen over deltagere og bidragsytere står navn som Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, Bård Vegar Solhjell, direktør i Norad, styreleder ved Nasjonalmuseet Maria Moræus Hansen, podkastsjef i NRK, Petter Sommer, generalsekretær i den norske avdelingen til Leger Uten Grenser Lindis Hurum, rektor på NMH Astrid Kvalbein, tidligere NRK-journalist Agnes Moxnes, sportssjef på hopplandslaget Claes Brede Bråthen og forsker og professor ved NMH Sigrid Røyseng.
En rekke kunstnere bidrar dessuten i samtaler og debatt, blant andre regissør Margreth Olin, Solveig Slettahjell, musiker og initiativtager til tankesmia Kraft, artist Unni Wilhelmsen og sosiolog og gitarist Knut Schreiner (Turboneger og Euroboys).
På kunst og kulturprogrammet finner vi blant annet konsert med Marte Wulff, gratisteater på hjul med Tigerstadsteatret og den kritikerroste forestillingen Ubåt, fokus på kvensk kultur og tradisjoner med arbeidsvisninger av Astrid Serine Hoels danseforestilling Karhutanssi (Bjørnedans), Østfold Internasjonale Teater og kompaniet New Heroes viser In Search of Democracy 3.0, en energisk og humørfylt forestilling om makt og politikk, hvor publikum inviteres på jakt etter et oppgradert demokrati.
17 kategorier
Det faglige programmet spenner over 17 kategorier og dekker arrangementer med temaer som kulturpolitikk i valgkampen, ytringskultur, mangfold og bærekraft, kultur som folkehelse, kunst som utviklingskraft i samfunnet, litteraturpolitikk, kulturarv og regionale kultursatsinger.
– Kulturpolitikk handler også om barn og unge, om bærekraft og om helse, presiserer Larsson.
På programmet står blant annet KS – Kommunens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon – som setter kultur på dagsordenen i valgkampen med foredraget «Kunsten å utvikle kulturpolitikk som inviterer». NHO Reiseliv som inviterer til debatt om kultur som stedsutvikling. Kulturdirektoratet setter søkelys på kulturarv i krig og konflikt. Storbyuniversitetet OsloMet og Drammen Kommune tematiserer kunst og konflikt i transformasjonsprosesser.
Telemarksforskning tar pulsen på kulturrikets tilstand med temaer som bærekraft, aktivisme og ytringsrom, og kunstig intelligens. Foreningen !les inviterer til samtale om regjeringens nye leselyststrategi. Forskningssenteret CREMAH ved Norges musikkhøgskole deler sin kunnskap om samarbeidet med NRK om Demenskoret og inviterer til samtale om økt handlingsrom i helsebudsjettet som effekt av satsing på kultur blant eldre.
– Kultur er en billig medisin, sier Larsson, som legger til at NOKU er stolte av at mange de store kulturorganisasjonene deltar.
– Men det er også gledelig at andre organisasjoner som vi ikke umiddelbart tenkte på ønsket å delta, sier Monica Larsson.
Da Kulturytring ble arrangert for første gang i 2021, var det pandemi. Den gangen fikk bare paneldeltakerne lov til å møte opp.
– Vi klarte likevel å tilby 54 programposter, og fikk opp en debatt om ytringsfrihet – med 31 politikere til stede.
Denne gangen blir det langt mer folksomt i Drammen.