Foto

Størst økning blant bransjene har det vært i nettbasert dagligvare og underholdning, med mellom 50 og 60 prosent, viser rapporten fra konsulentselskapet McKinsey.

Nordmenns digitalbruk har skutt i været under koronaepidemien

Publisert: 2. juni 2020 kl 09.02
Oppdatert: 2. juni 2020 kl 09.02

– Først og fremst er covid-19 en humanitær krise med mange mennesker rammet. Samtidig har den spesielle situasjonen med karantene og isolasjon tvunget folk til å løse daglige gjøremål, som å handle mat eller gå i banken, på nye måter. Stengingen av samfunnet har vært en slags tidsmaskin for digitale brukervaner, sier Theodor Vendrig, digital ekspert hos konsulentselskapet McKinsey i Norge.

Selskapet har gjennomført undersøkelser i 18 europeiske land – blant dem Norge – om hvordan folks digitale vaner har endret seg under koronaen.

92 prosent av de 1.200 spurte i Norge oppgir at de bruker digitale tjenester i dag, mot 78 prosent før koronautbruddet.

Eldre på nett

Økningen gjelder på tvers av bransjer og på tvers av aldersgrupper.

Størst økning blant bransjene har det vært i nettbasert dagligvare og underholdning, med mellom 50 og 60 prosent. Nettbankbruk har økt med 40 prosent.

Økningen i digitalbruken er størst blant de eldre. De over 65 år sier at de bruker digitale tjenester for 50 prosent flere bransjer enn før pandemien.

Kan bli permanent

Samtidig sier rundt 80 prosent av førstegangsbrukerne at de vil opprettholde sine digitale vaner etter at samfunnet åpner igjen.

– Tallene viser at det digitale skiftet som alle snakker om, virkelig er her – på tvers av alle bransjer, befolknings- og aldersgrupper. Det som har skjedd under koronaen, er en fundamental endring i hvordan vi lever, og tallene indikerer at dette ikke bare er et midlertidig skifte, men en varig endring. Det er en ny normal, sier Vendrig.