Hva er de tre viktigste tingene vi kan gjøre for å forebygge selvmord?
- Vi må ta mer tak i selvmords-problematikk hos pasienter som er i kontakt med spesialisthelsetjenestene i psykisk helsevern og rus. Løsningen er ikke mer fokus på vurderinger av selvmordsrisiko, men systematisk arbeid med pasientsikkerheten i tjenestene, særlig i sårbare perioder som for eksempel etter at pasientene er utskrevet.
- Vi må iverksette flere tiltak rettet mot befolkningen for å nå de resterende 50 prosentene som ikke er i kontakt med spesialisthelsetjenesten det siste året før de tar livet sitt. Vi har ikke vært flinke nok til å utvikle tiltak som treffer menn, og dette bør være et prioritert område.
- Hele selvmords-problematikken må løftes sterkere frem i norsk offentlighet og politikk. Økt oppmerksomhet og økte ressurser er helt nødvendig.
Fredrik A. Walby
- Vi må forstå overgangen fra tanke til handling hos den suicidale. Hvis vi bruker kunnskap fra epidemiologisk forskning til å predikere hvem som kommer til å ta livet sitt, klarer vi det bare litt bedre enn med gjetning. Vi trenger ny teoriutvikling og stringente kliniske studier.
- Suicidalvurderinger har en funksjon, men kan og skal ikke erstatte det å lytte til og møte pasientens smerte. Skjemaer og sjekklister virker ofte fremmedgjørende. Skjemaene i seg selv er ikke nødvendigvis problemet, snarere hva de fortrenger. Hvordan ønsker suicidale å lyttes til? Det vet vi mindre om.
- Klinikkene/psykiatrien og selvmordsforskningen må være tettere på hverandre. Klinikkene er ikke alltid tilstrekkelig oppdatert på forskningsfunn, og forskere stiller ikke alltid klinisk relevante spørsmål. Klinisk psykologisk forskning er dramatisk underfinansiert i Norge, det trengs støtte til mer omfattende studier.
Bergljot Gjelsvik
- Vi trenger en mer systematisk innsats for å gi effektiv og sikker behandling til risikoutsatte personer som kommer i kontakt med spesialisthelsetjenesten. Vi har mer kunnskap om behandling enn noensinne, men den må tas mer systematisk i bruk, samtidig som det må fokuseres mer på pasientsikkerhet og kontinuitet i tjenestene. Det er et politisk ansvar å sikre at vi forbedrer tjenestene raskere.
- Vi trenger folkeopplysning og andre tiltak som øker kunnskap om risikotegn, om hvor hjelpen finnes, og hva hver av oss kan gjøre for å gripe inn. Opplysningsarbeidet bør også være rettet mot å bekjempe negative holdninger til suicidalitet og bruk av psykiske helsetjenester.
- Vi må bruke mer ressurser på kunnskapsutvikling. Dersom vi hadde hatt like mye ressurser til å utvikle forebyggende og intervenerende tiltak rettet mot selvmord og selvskading som det går med til å bekjempe kreft og hjerteog karlidelser, ville utviklingen gått mye raskere.
Lars Mehlum