- Jeg stiller uansett!

Publisert: 29. august 2022 kl 21.22
Oppdatert: 29. august 2022 kl 21.22

­

Min første samtale med Frank Aarebrot kommer jeg aldri til å glemme. Jeg skulle arrangere en «nederlandsk kveld» på Café Amsterdam i Oslo, og hadde på følelsen at Aarebrot kunne mye om Nederland (det viste seg å være feil, han kunne svært mye, og det skyldtes nok ikke bare at han var gift nederlandsk). Jeg ringte ham:

FA: – Aarebrot CK: – Hei, jeg heter Christian Kjelstrup og planlegger en nederlandsk kveld i Oslo. Jeg lurer på om du vil være med... FA (med buldrende bergensk bassrøst): – Jeg stiller! CK: – Men vil du ikke vite litt mer om... FA: – Jeg stiller uansett!

Frank Aarebrot var en som stilte. Hvis pressen var i beit for en skarp analyse, ringte de ofte professoren. Da fikk de kontant svar. Ikke minst stilte Aarebrot i en årrekke som svært populær foreleser ved Universitetet i Bergen, der han underviste i sammenliknende politikk. Det er en slags tragisk ironi ved at han døde nå mens vi gir ut et Samtiden-nummer viet ungdom, for ungdommen elsket Frank.

Etter hvert ble han hele nasjonens foreleser.Tv-sendinger som «Norsk historie på 200 minutter» og «Andre verdenskrig på 200 minutter» må betegnes som ganske unike mediehendelser. Her briljerte bergenseren. Med rekvisittene lusekofte, slips, lenestol og PowerPoint fikk han publikum til å gapskratte samtidig som de lærte om sin egen historie. Norge har mange kunnskapsrike akademikere, men få formidlere av Aarebrots rang. De trengs.

Da jeg tok over redaktørvervet i Samtiden tidligere i år, var en av mine første tanker å lage en slags orakelspalte. En spalte der en eller to mennesker med vid horisont og kunnskap, gjerne en viss klokskap også, kunne besvare sentrale spørsmål i samtiden. Jeg ringte Frank. Frank stilte. Det samme gjorde Thomas Hylland Eriksen. Resultatet ble «Spør Frank & Thomas om alt du vil». Tanken med spalten var videre at samtiden best forklares med en bred tilnærming i tid (Aarebrot, historie) og rom (Hylland Eriksen, sosialantropologi). Men med vår venns brå bortgang, fikk spalten et svært kort liv. I skrivende stund vet jeg ikke helt hva som eventuelt skjer med den. Frank Aarebrot var rett og slett uerstattelig.

Christian Kjelstrup Redaktør