Gitarist og komponist Åsmund Reistad er ute med singelen «En smågnagers dilemma»
Gitaristen og komponisten Åsmund Reistad har i mer enn 20 år vært en del av den norske folkemusikkscenen og deltatt i band med flere av landets fremste utøvere. Fredag slapp han sin første singel «En smågnagers dilemma». Dette er første smakebit fra debutsoloprosjektet «89% Folkemusikk» som slippes senere denne høsten.
Én del folkemusikk og én del blues, tilfør et heftig rytmisk driv og du har «En smågnagers dilemma». På denne låta utnytter Åsmund Reistad gitarens spillemåte og muligheter til fulle, og vi skjønner hvorfor han har blitt beskrevet som et gitargeni.
– Jeg har alltid hatt lyst til å krysse folkemusikken med blues og se hva resultatet blir. En dag da jeg satt hjemme og jammet mens pandemien herjet som værst tenkte jeg på hvordan hele verden var lammet av en slags blues. Og det var da jeg begynte å leke meg med denne sjangeren på gitaren. Siden jeg er folkemusiker langt inn i sjela ble resultatet rett og slett en blueshalling. Jeg vet ikke om noen som har prøvd å krysse disse to sjangerne før, så kanskje dette er verdens første blueshalling, smiler Åsmund.
Idéen til «En smågnagers dilemma» kom da Åsmund Reistad var ute på løpetur i skogen og holdte på å tråkke på en liten mus på stien. Dette satte i gang en tankeprosess som endte i en låt hvor lytteren tas med inn i livet til en smågnager.
– Jeg har stor sympati med smågnagere. De lever et farefullt liv. Det å bevege seg vekk fra den trygge hulen for å finne mat er forbundet med stor risiko. Så hva gjør en mus når den skjønner at en jogger, eller en flokk kuer, er i fullt firsprang rett mot den? Vet den at sjansene for å bli tråkket på er like stor, uansett om den løper til høyre, venstre eller står bom stille? Dette er jo et umulig valg, forklarer han.
– Og det er ikke bare smågnagere som står ovenfor dilemmaer her i livet, det gjør vi jo alle hele tiden. Fra store beslutninger som valg av skolegang, hvem man ønsker å dele livet med, hvor man ønsker å bo, til alle små hverdagslige valg som hva man skal ha til middag eller hvordan man skal komme seg til jobben, legger han til.
Konsekvensen av alle disse valgene kan man jo ikke vite på forhånd. Det å prøve å analysere hver minste detalj er heller ingen garanti for at man gjør et bedre valg.
– Jeg ser jo mange rundt meg som overanalyserer og prøver å spå fremtiden, men personlig tror jeg at man ofte bruker for mye tid, krefter og bekymring på dette. Mange ganger er det kanskje like gunstig å bare ta ting på sparket og følge magefølelsen. Kanskje finne en gylden middelvei. Jeg tror dette er noe alle kan kjenne seg igjen i uavhengig av hvordan man er som person, meg selv inkludert, avslutter Åsmund Reistad.
Åsmund Reistad har deltatt i band med flere av landets fremste utøvere, og fremstår som en fornyer av folkemusikken ved at han blander inn elementer fra andre sjangere og arrangerer musikken på en helt ny måte. Nå går han for første gang solo.