Foto
iStock

Seks miljøbøker for barn

Publisert: 12. juni 2021 kl 09.00
Oppdatert: 19. juni 2021 kl 09.12

Parallelt med økende bekymring for global oppvarming, er det heldigvis stadig mer fokus på å leve bærekraftig, skriver Cappelen Damm i en pressemelding.

Mange barn er veldig engasjerte i nettopp miljøspørsmål. Heldigvis mange bøker å kikke i, slik som Miljøagentens bok Hjelp kloden! Den er full av gode og konkrete tips til barn som ønsker å bidra til et bedre miljø. I Søppelplasten i havet får de nyttig kunnskap om hva det er som egentlig foregår i verdens hav akkurat nå.

Under følger flere tips til miljøbøkene for barn, uten at det betyr at ikke du som voksen ikke kan lære noe, du også, altså.

Hjelp kloden!

Foto
Cappelen Damm

Organisasjonen Miljøagentene har laget en guide til miljøengasjerte barn, i form av boka Hjelp kloden! I denne boka finnes masse tips og triks til hvordan barn kan hjelpe kloden, mange av dem uten videre forberedelser. Dessuten er det mange gode forklaringer på hvordan klimaet og miljøet fungerer i samspill med oss mennesker. Det er faktisk ikke så mye som skal til, for å få ned forbruket vårt av varer og energi og dermed belaste naturen mindre.

Grønne greier

Foto
Aftenposten junior

En fargerik og frisk tegneseriebok om miljø! Formatet vil være kjent for de som leser Aftenposten Junior, der Mathismoen og Jordal har prydet baksiden siden 2016. Her er det fakta og inspirasjon, og tips til hva man kan gjøre for miljøet.

Mathismoen er forresten aktuell med den fine bildeboka Trettitre norske trær, for de litt mer voksne.

Streik for klimaet

Foto
Cappelen Damm

En hel generasjons talsperson og inspirator: Greta Thunberg trenger knapt noen introduksjon. De kraftfulle talene hennes samlet og oversatt til norsk i denne boka for de litt større barna.

Gjennomgangsmantraet «Jeg vil at dere skal få panikk» treffer like godt i bokform, og her får man også stoppet opp og tenkt over argumentene den unge jenta bruker.En hel generasjons talsperson og inspirator: Greta Thunberg trenger knapt noen introduksjon. De kraftfulle talene hennes samlet og oversatt til norsk i denne boka for de litt større barna.

Inkluderer talene hun holdt blant annet i FN-forsamlingen, EU-parlamentet og på klimatoppmøtet i Davos.

Søppel-plasten i havet

 

Foto
Cappelen Damm

Havet er i ferd med å bli en søppeldynge. Plastproblemet har engasjert voldsomt de siste årene, og her gir Kirsti Blom en lettlest og engasjerende innføring. Vet du hva forskjellen på makro-, mikro-, og nano-plast er? Det vil du etter å ha lest denne.

Med seg på laget har Blom seniorforsker ved Polarinstituttet Geir Wing Gabrielsen, så dette er harde fakta.

Miljøboka

Foto
Schibstedt

Denne boka var tidlig ute (vel, i alle fall i forhold til hvor langt vi har kommet – den kom i 2007) med å forklare klimaendringene til barn. Med undertittelen «Alt om global oppvarming» er dette virkelig et oppslagsverk for store og små. En grundig og stor bibel med alt man skulle lure på, enkelt og tilgjengelig skrevet og presentert.

Dronninga kallar

Foto
Cappelen Damm

Bienes historie for barn? En morsom fortelling om et biesamfunn truet av utryddelse. Per Olav Kaldestads tekst og Hilde Kramers illustrasjonar er tett vevet sammen i skildringen av biene sin verden.

Nalina Marie Lund i Barnebokkritikk.no skriver om boka: «Jeg vil særlig trekke frem to kvaliteter ved Dronninga kallar. Det ene har å gjøre med miljøaspektet. […] Kaldestad og Kramer unngår […] å være moraliserende, men lar tekst og illustrasjon åpne for ettertanke og samtale om hvordan menneskenes handlinger kan påvirke miljøet».