Kunstnerduoen Hertling & Andreassen inviterer publikum til å oppleve museumsbygget, historien og kunsten med et nytt blikk. Trondhjems kunstforening – hagen, 1946.
Foto
Schrøder / Sverresborg / Trøndelag Folkemuseum.

Hertling & Andreassen tar over Trondheim kunstmuseum

Publisert: 30. oktober 2021 kl 08.00
Oppdatert: 30. oktober 2021 kl 08.00

Trondheim kunstmuseum holder til i et av landets første museumsbygg som ble laget med det formål å vise kunst. Når kunstnerduoen Hertling & Andreassen nå inntar den klassiske bygningen fra 1930, lar de bygningen i seg selv og opplevelsen i den, bli en del av kunsten.

Gjennom utstillingen Drawings Belonging to the Heart inviteres publikum til å oppleve museumsbygget, historien og kunsten med et nytt blikk. Her kan du bli bedre kjent med Alf Olsen – Trondhjems Kunstforening residerende vaktmester fra 1930 en gang til midt på 1990-tallet – gynge på en huske i en rekonstruert versjon av det opprinnelige atriet eller overnatte skulptursalen.

– Akkurat som når man er ute i naturen, så rigger man seg til. Man finner seg en god plass og legger seg og hviler. Det stedet går man gjerne tilbake til, fordi man føler at det er blitt «min plass». Sånn kan et museum også være. Det er ikke nødvendigvis bare kunsten du skal oppleve, men du får også et forhold til museumsbygningen, som står her midt i byen, sa Hertling & Andreassen i Trondheim kunstmuseums podkast.

Revitaliserer bygninger gjennom kunsten 

I en årrekke har kunstnerduoen Hertling & Andreassen tatt for seg bygninger og steder i Trondheim som har vært truet med nedleggelse og avvikling. Gjennom rituelle og performative handlinger der de inviterer publikum inn i rommene sammen med seg selv og lar det bli selve kunstprosjektet, har de gjenoppvekket sovende interesse for glemte lokaler, bygg og objekter, og gitt dem tilbake noe av sin historie, egenart og verdi. Denne gangen er det museumsbygningen i Bispegata 7b som står for tur.

– Vi gjør dette fordi vi har lyst å oppleve det selv. Vi har lyst å sove i museet og vi har lyst å ha med oss folk inn der for å sove, og vi vet ikke hvordan det vil bli. Det er akkurat i det ukontrollerbare vi liker å stå som kunstnere.

Og kanskje er kunsten og søvnen ganske lik? Det å tørre å gå inn i det man ikke vet. Det er det som skjer når man legger seg for å sove, og det er ikke sånn at man går på museum og skal forstå kunsten, da mister den sin kraft.

– Men den er likevel så nødvendig. På lik linje som drømmer er. Man forstår ikke alltid hvorfor man drømmer, men det er helt nødvendig for oss, sier Hertling & Andreassen i podkasten.

Et prisbelønt hus for kunsten 

Teglsteinsbygningen i Bispegata ble tegnet av Peter Daniel Hofflund og sto ferdig i 1930. Formålet med bygningen var å gi den hurtig voksende samlingen Trondhjems kunstforening et utstillingssted. Den opprinnelige bygningen var et trefløyet anlegg med utstillingsrom i to etasjer, en skulptursal, og et stort atrium på baksiden mot Nidarosdomen. I 1931 ble bygningen tildelt Houens fonds diplom, den høyeste arkitektoniske utmerkelsen i Norge. Den samme utmerkelsen ble også gitt til tilbygget, som ble tegnet av Ola Steen, og sto ferdig i 1986.