Forfatter Hanna Dahl
Har skrevet om krigen fra synsvinkelen til en 75 år gammel norsk Waffen-SS-veteran
Olav strever med identitet, skyld, svik, ansvar og den fristelsen som ligger i å fortelle en historie han og hans nærmeste kan leve med.
Hva handler romanen om?
– 50 år etter krigen forteller hovedpersonen Olav om da han som en av Hitlers såkalte sølvrever ble satt i land med ubåt på Finnmarkskysten i krigens aller siste dager. Denne operasjonen utgjør den ytre rammen for romanen.
Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen om å skrive romanen?
– Mormors fortellinger om hennes egen brors historie. Disse fortellingene satte meg på sporet av «Operation Schneehund», den aller siste tyske operasjonen på Ishavsfronten.
Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?
– Jeg ville gi stemme til en som mener at han ikke lenger har talerett. Kanskje snakker den stemmen på vegne av flere enn vi tror. Dessuten håper jeg den sier noe om menneskelighet. Om utilstrekkelighet og nederlag, ikke bare i krigen, men også i livet.
Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette?
– Så absolutt. Kanskje ikke skrivesperre, men det var opptil flere og lange tider med prøving og feiling og en ustanselig leting etter «tonen». Anslaget. Hovedpersonens stemme som forteller.
Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?
– Tja – jeg skriver på flere bøker parallelt. Når det er full stans i den ene, skriver jeg videre i en
annen. Min første bok var noveller. Samtidig ser det ut til at flere av tekstene jeg trodde skulle bli noveller nå er i ferd med å bli romaner eller noe som ligner. Ellers må jeg nok nevne blandingen av konsentrasjon og distraksjon. Begge deler, hele tiden.
annen. Min første bok var noveller. Samtidig ser det ut til at flere av tekstene jeg trodde skulle bli noveller nå er i ferd med å bli romaner eller noe som ligner. Ellers må jeg nok nevne blandingen av konsentrasjon og distraksjon. Begge deler, hele tiden.
Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?
– Alle bøkene jeg har lest, og så er det noen forfattere som skiller seg ut. Thure Erik Lund, artikkelsamlingene til Dag Solstad, Vivian Gornick, Joan Didion, Lucia Berlin.
Nevn én person du håper leser boken – og hvorfor?
– Den som ikke kom seg helskinnet gjennom ungdommen – og den som tror at hen gjorde det.
Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?
– Det synes jeg alltid er så vanskelig å svare på, men ikke nå! For nå kommer jeg plutselig på to – Tor Eystein Øverås sin bok «Livet! Litteraturen!», og Per Pettersons «Månen over Porten».
Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?
– Leser alltid flere samtidig, akkurat nå: «Familieleksikon» av Natalia Ginzburg, «On Freedom» av Maggie Nelson og «Reise i måneskinn» av Antal Szerb.
none
Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?
– Det store svaret er livet, jeg håper jeg får tid til å leve så lenge som mulig. Skulle også gjerne ha hatt så mye tid at det ikke ville føltes ubehagelig å prioritere å bli god i tennis.
Hanna Dahl (44)
søn 20.02.2022 23:47
Yrke: Forfatter
Utdannelse: Språk og litteratur
Bosted: Egentlig Torshov, men for tiden Florida
Aktuell med: «Kraft»
Forlag: Gyldendal
Antall sider: 160