Vilde Berg-Larsen er aktuell med boken «SY med Vilde Berg-Larsen». Foto: Johanne Berg Larsen

– Stoffet du velger når du skal sy, har alt å si

Publisert: 30. januar 2023 kl 11.46
Oppdatert: 30. januar 2023 kl 14.08

­

Vilde Berg-Larsen (27)

  • Yrke: Klesdesigner, Selvstending næringsdrivende
  • Utdannelse: Bachelor i Klesdesign og Modelisme fra Esmod Oslo 2018

  • Bosted: Oslo

  • Aktuell med boken: «SY med Vilde Berg-Larsen»

  • Forlag: Aschehoug

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Jeg ønsket i samarbeid med Aschehoug, å lage en annerledes sybok. En mer moderne, fargerik sybok som fokuserer på hvor viktig materialet har å si for et design. Jeg vil vise at mine designs kan brukes på ulike måter – «multiways». Enkle symønstre som kan justeres med små grep for å lage helt nye uttrykk.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– «The fabric makes the piece»! Stoffet du velger når du skal sy, har alt å si. Boken viser enkle sy-mønstre, som blir helt unike kun ved valg av stoffer. Jeg ønsker å inspirere til å tørre å bruke et stoff du ikke ville valgt ellers. Alt er annerledes på stoffrullen enn på kroppen.

En annen stor del av konseptet er «multiway». Én av overdel-oppskriftene mine, gir ti nye topper i skapet, kun på måten du knyter den – og med under en meter stoff til bruk! Oppskriftene gir også tips og triks på små detaljer som du kan endre når du syr, slik at samme oppskrift på en kjole, kan gi flere ulike designs. Alle oppskriftene er veldig enkle, og gir rom for å uttrykke seg både med materialer og detaljer!

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Flerfunksjonalitet og lite materialbruk er noe vi vil få fram. Mange har altfor mye klær i skapet. Med disse oppskriftene trenger du ikke mye stoff, og ikke mye sykunnskaper. Helt enkelt får du flere plagg ut fra ett design. Vi ønsker å vise at du trenger ikke sy ting ut av en duk eller sy om en gammel kjole, som de fleste sybøker handler om i dag. Det går an å sy moteriktige, enkle plagg  med et helt unikt og flott stoff!

Hva vil du oppnå med boken (foruten at flest mulig leser den)?

– Jeg ønsker at flere tør å bruke stoffer de ikke ville brukt vanligvis. Jeg ønsker å vise at sying ikke er så vanskelig, med enkle base-oppskrifter kan man skape noe unikt.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Jeg ønsker aller mest at leseren skal bli inspirert! Både av de nydelige bildene, plaggene, fargene og tekstilene vi viser

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Jeg håper Jenny Skavlan har lyst til å lese boken, kanskje. Hun er jo en stor figur i sy- og motebransjen. Man ønsker jo alltid å bli anerkjent av folk som inspirerer en.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Det var nesten ingen utfordringer underveis. Men det å kunne lage en moderne sybok med et nytt, inspirerende og fargerikt uttrykk samtidig som vi følger Aschehoug sine retningslinjer på en kreativ bok som skal nå ut til alle - var kanskje det eneste. Jeg lever i en «sosiale medier verden» hvor bilder, førsteinntrykk og det estetiske er viktig, mens et bokforlag vet hva som selger, har en klar idé om oppsett og hva som er viktig på trykk. Dette var en spennende måte å jobbe på. Vi møttes på midten og fikk samtidig det utrykket vi ønsket.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor (sett bort fra din egen)?

– Nå er jo jeg en som nesten kun har kreative bøker i bokhyllen. Så fra en kreativ person til en annen som er glad i design, ville jeg tatt for meg seriene til Fashionary! Særlig «Fashionpedia The Visual Dictionary of Fashion Design». Veldig fine, inspirerende og lærerike bøker!

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Jeg må jo si at de kreative barnebøkene jeg har fått med meg opp igjennom har vært en stor del av meg. Astrid Lindgren og Roald Dahl har betydd mye for meg fra da jeg var liten, og dukker fortsatt opp.

Hvis flere forfattere: Hvordan jobbet dere sammen om bokprosjektet?

– Jeg har selv laget oppskriftene og plaggene, men har jobbet tett med Aschehoug og tvillingsøsteren min. Hun har vært en stor del av prosjektet - hun er fotograf og har tatt alle bildene i boken!

Hvis debutant: Hva gjorde at du fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?

– Jeg ble kontaktet av Aschehoug på Instagram faktisk. De lurte på om vi skulle ta en samtale om en eventuell bok, så det ble jeg med på. Jeg er så takknemlig for at de så meg og det jeg driver med, og hadde lyst til å gjøre denne boken med meg. For et symenneske er det å gi ut sybok en stor drøm.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– Jeg sluttet i jobben min og satset for fullt på syingen og klesmerket mitt under korona. Det jeg har lært er at uansett hvor skummelt, ensomt og utfordrende det er å satse på drømmen sin, så angrer jeg ikke et sekund. Det har vært så lærerikt, inspirerende og givende, og jeg er veldig takknemlig for at det kun har gått oppover så langt. Jeg gleder meg til å se hvor langt det kan gå.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk  – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet