Ny nasjonal arena for tidsskrifter og småforlag
Det er klubbstemning i Markeveien 4b, et lite steinkast opp en av sidegatene fra Torgallmenningen, Bergens sentrale spradeplass. Folk kommer og går, samarbeidspartnere og litteraturengasjerte, billedkunstnere og utgivere. Samt tilfeldige skuelystne; om det er på grunn av at Torbjørn fra Røyksopp(!) er diskjockey, skal være usagt, ei åpen dør en fredag kveld finner uansett sine frimodige.
Den digre, grønne marsipankaka deles i små biter. Den skal rekke i noen timer. På veggen som ennå ikke har fått sin fire og en halv meter høye bokhylle, ruller en tekst på high rotation: velkomsttalen til Inga Moen Danielsen, daglig leder i Tekstallmenningen. Slik kan alle få den med seg, uansett tidspunkt på kvelden. Og tilgjengelighet er en «lesesnor» i Tekstallmenningens planer for virksomheten.
Lansert med debatt
Det var Tekstallianse, Norsk tidsskriftforening og tidsskriftet Vagant som i 2020 sto bak etableringen av Tekstallmenningen, med støtte fra Kulturrådet og Fritt Ord og lansert i januar året etter med en samtale om kulturtidsskrifter i NRKs «Debatt i P2», der også Samtiden deltok. Virksomheten var i starten hovedsakelig digital, med salg og abonnementshåndtering for tidsskrifter samt et sortiment av bøker fra småforlag på tekstallmenningen.no. Hovedsakelig kunstbøker. Men denne vårens «bestselger» er en bok om arkitektur.
I dag forvalter Tekstallmenningen kulturrådets distribusjon av tidsskrifter til norske biblioteker. Virksomheten er et ideelt AS der overskudd tilbakeføres til tjenesten for tidsskriftene og småforlagene.
Tidsskriftene
– I den ene enden er målet til Tekstallmenningen å bidra inn til tidsskriftfeltet og utgiverne, altså småforlagene, og avlaste ved en del administrative funksjoner; effektivisere rundt disse kostnadene, sier Inga Moen Danielsen og skjenker kaffe.
Det er mandag formiddag. Lekker konfekt i gjennomsiktig pakning fra åpningsfesten står på bordet i det 20 kvadratmeter store lokalet. Strenende inn fra gaten med tom «kollektivreise-kaffekopp» kommer Silje Heggren og slår seg ned ved bordet. Hun har tittelen prosjektleder i Tekstallmenningen. I tillegg er tre andre personer involvert i den daglige driften.
– Men til høsten må vi redusere fra 2,8 til 2,2 årsverk, sier Danielsen.
– Tjenestene skal ikke skape terskler for utgiverne. Det er ingen «inngangsbillett», og provisjonen på våre tjenester er svært lave. Så vi er avhengig av ekstern finansiering.
Tekstarena og podkaststudio
De nye lokalene er på to plan. I 2. etasje er et podkaststudio under innredning, med mobilt utstyr. Etasjen har også en hems med arbeidsplass og publikumsflate ved ulike type eventer som planlegges. For lokalene, om enn små, skal være mer enn et utsalgssted.
– Det vil for eksempel bli lanseringer her. Ikke bare av lokale utgivere og kunstnere. Også på den måten vil vi være en nasjonal arena.
Arena i Tekstallmenningens planer er både egne lokaler, digital tilstedeværelse, men også en helt fysisk presentasjon av tidsskrifter over hele landet.
Tidsskrift «et sted nær deg»
Ambisjonen er å nå langt ut, og med synliggjøring av tidsskrift-porteføljen også på mindre steder. I disse dager er en forfriskende «ultra-analog» satsing under utprøving; tidsskrift-kasser skal til høsten ut på 200 ulike salgspunkt.
– Vi tester nå konseptet på Bokhuset i Stavanger, og det vil rulles ut i løpet av høsten. Inga Moen Danielsen har hentet en kasse og løfter opp et eksemplar av Jazznytt.
– Ved å skanne en QR-kode og betale digitalt, kan man enkelt plukke med seg et tidsskrift.
Kassen har et bredt sortiment, om kunst, kultur og samfunn; det være seg litteratur, scene, bilde, politikk, filosofi osv. Innholdet i kassene vil ikke nødvendigvis være det samme overalt.
Og hvor skal man finne disse kassene?
– Det kan være kafeer, frisører, kunstgallerier og andre steder – små kulturhus …
– Dette er jo ikke for de største byene, legger Silje til. (Som bergenser anser hun selvsagt Stavanger som en småby … riktignok er teststedet, Bokhuset i Stavanger, en del av Tekstallianse-familien.) – I de store byene har man jo tidsskriftene tilgjengelig, i bokhandel og andre steder.
Bredt fokus
Tekstallmenneingen skal først og fremst la utgiverne konsentrere seg om egen kjernevirksomhet.
– Våre tjenester frigir tid i redaksjonene, for å skape et bedre fundament i driften deres, forklarer Inga. – At de får arbeide med det de har kompetanse på, redaksjonelt framfor administrativt. Tekstallmenningen kan tilby stordriftsfordeler.
Det er særlig innen abonnementshåndtering og distribusjon de avlaster utgiverne. Silje henter fram bestselgeren om arkitektur som er blitt sendt både nord-, sør- og østover. Og vestover; – de sender også utenlands, forteller hun.
Tekstallmenningen er primært etablert for utgivere, skribenter forfatterne og kunstnere.
– På den helt andre enden ønsker vi å være til for leserne. Og alt midt imellom, sier Inga Moen Danielsen og ler kort.
Kanskje hadde hun litteraturkritikerne i tankene, tenker jeg da jeg forlater de lyse lokalene med en bok utgitt av Vagant i Tekstallmenningens hendige plastpose. Med mer støtte kan de kanskje bytte dem ut med bærekraftige papirposer.
Norsk kritikerlag, Norsk tidsskriftforening og Tekstallianse har nylig tatt til orde for et nødvendig løft for tidsskrifter og kritikk i statsbudsjettet for 2024. Innspillet med fem foreslåtte tiltak til styrking av feltet, er overlevert kulturdepartementet, meldte Samtiden forrige uke.
Tekstallmenningen og den nye arenaen kunne ikke blitt realisert uten støtte fra Kulturrådet, Fritt Ord, Bergen kommune og Vestland fylkeskommune, påpekte Danielsen under intervjuet.
«Tekstallmenningen ville ikke hatt noen funksjon uten alle de fantastiske utgiverne, redaksjonene, kunstnerne, skribentene og kritikerne for kulturtidsskrifter, kunstnerbøker og bøker fra småforlag i hele landet.
Vi vil takke alle som bidrar til å berike den mangfoldige offentligheten, leser- og kunstopplevelsene, og til formidling, debatt og kritikk av kunst og kultur», er Tekstallmenningens budskap ved åpningen av sin lille, men betydningsfulle nye arena, i Bergen og snart på et tidsskriftvennlig sted nær deg.