En begeistret kvinnelig fan møter Bruce Springsteen da han slapp sin selvbiografi «Born to Run» i hjembyen i New Jersey i 2016.

En begeistret kvinnelig fan møter Bruce Springsteen da han slapp sin selvbiografi «Born to Run» i hjembyen i New Jersey i 2016.

Foto

AP

Ny bok utforsker Springsteens sterke appell også til kvinner

Publisert: 5. juli 2023 kl 09.26
Oppdatert: 5. juli 2023 kl 09.26

­I boken «Mary Climbs In» med undertittelen «The Journeys of Bruce Springsteen's Women Fans» utforsker forfatterne Lorraine Mangione og Donna Luff de mulige årsakene.

Begge forfatterne var ifølge The Guardian svært klar over stereotypiene rundt kvinnelige fans, enten det er groupier eller forelskede, skrikende ungjenter. Men de ble glade over det de fant:

– Da jeg snakket med andre kvinnelige fans, var de for det meste ikke særlig svimle over hans seksuelle tiltrekningskraft. I stedet snakket de om hvordan de identifiserte seg med hans tekster og med emosjonene, erfaringene og følelsene i hans sanger og konserter, sier Luff til avisen.

For også de kvinnelige fansene til Springsteen sluttet seg til det å finne et fellesskap gjennom konsertopplevelsene, der de relaterte seg til Springsteen som følge av tap, lidelser, letingen etter selverkjennelse og meningen med livet, ifølge forfatterne.

Mangione og Luff intervjuet 2.000 kvinnelige fans i «Mary Climbs In», og mange fortalte dem om hvordan Springsteens utvikling som en skildrer av kvinner «speilet deres egen reise og de sosiale forandringene som har skjedd de siste 40 årene».

Lorraine Mangione er professor i klinisk psykologi, mens Donna Luff er forfatter og sosiolog.

Dette sier de kvinnelige Springsteen-fansene

«Jeg har følt støtte fra Springsteens musikk gjennom måten han skildrer kvinner på i sangene sine. De er uavhengige, smarte, hardtarbeidende; beundret og ettertraktet av menn, men likevel respektert (og de som ikke får respekt, gjør noe med det)».

«Han elsker virkelig kvinner – moren sin, søstrene, kona og datteren. Du må bare elske en mann som tar opp moren sin på scenen for å danse med henne».

«Bruce forstår virkelig kvinner, og elsker oss, og vet ordene han skal bruke … noe jeg ikke får følelsen av fra noen andre artister».