Hundedager er en Geir Tangens nye kriminalroman.

Foto

Haakon Nordvik

Geir Tangen:

– Jeg ville dykke ned i det mørket

Publisert: 4. april 2023 kl 09.04
Oppdatert: 4. april 2023 kl 09.04

­

Geir Tangen

  • Yrke: Lærer og krimforfatter
  • Utdannelse: Adjunktutdannelse og statsvitenskap
  • Bosted: Haugesund
  • Aktuell med boken: «Hundedager»
  • Forlag: Gyldendal Norsk Forlag

Hva handler romanen om?

– En ung gutt i barneskolealder blir funnet drept og dumpet i et populært turområde tidlig en morgen i slutten av juli Haugesund. Politiet forventer å få inn en savnetmelding raskt, men timer og dager går uten at noen melder gutten savnet. Hvem er han, og hvilket menneske kan få seg til å drepe en liten gutt i barneskolealder?

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen til å skrive romanen?

– Boken handler om makt og avmakt mellom mennesker, og om vold i nære relasjoner. Gjennom mitt yrke som lærer har jeg gjentatte ganger stått overfor mennesker som i all sin avmakt velger å ty til vold for å kontrollere sine omgivelser. Psykisk eller fysisk. Jeg ville dykke ned i det mørket, og bringe det til overflaten. 3/4 av alle drap i Norge er relatert til vold i nære relasjoner. Dette må vi kunne løfte fram som et samfunnsproblem.

Hva vil du formidle til dine lesere med denne romanen?

– Jeg vil skissere den tynne, skjøre linjen mellom makt og avmakt i relasjoner mellom mennesker, og at dette er ting vi alle må forholde oss til daglig i en eller annen form. Hvor går grensen for at du utøver utilbørlig makt overfor de som står deg nærmest, og hvorfor velger noen å utøve den makten selv om de elsker dem de utsetter den for?

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette?

– Jeg skrev de første fire scenene. De hadde jeg i hodet, men så måtte jeg tenke ut resten, og det tok meg flere måneder før jeg så hvilken vei romanen måtte ta, og hva som egentlig hadde skjedd med den lille gutten.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg er en planlegger, men denne gangen startet det som sagt med denne scenen der den lille gutten ble funnet. Jeg skrev den uten å vite noe mer, før jeg planla resten av historien.

Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– I de siste årene, utvilsomt min redaktør i Gyldendal Harriet Karoliussen, men også min redaktør i Vigmostad & Bjørke på den enkeltstående thrilleren «La alt håp fare», Marius Aronsen.

Nevn én person du håper leser boken?

– Jeg håper det finnes en mann der ute som leser den, og innser hvilken utilbørlig makt han utfører på sine nærmeste. Skjer det, og at det fører til at vedkommende søker hjelp, er hver time med arbeid med denne boka verdt det.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?

– Aldri av Ken Follet. Rett og slett for å åpne øynene for hvor lett vi kan føre verden inn i en apokalypse om vi ikke er villig til å gi avkall på makt.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Jan-Erik Fjell – Cassandrasaken.

Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?

– Som alltid … Skrive!

Hvis du måtte velge?

 

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet