Monika Steinholm er aktuell med boken Mange løgner små.

Foto

Lars Åke Andersen

Monika Steinholm:

Fra «fan fiction» av Brødrene Dal til roman om en fiktiv bygd i Finnmark

Publisert: 10. februar 2023 kl 08.00
Oppdatert: 10. februar 2023 kl 15.26

­

Monika Steinholm (39)

  • Yrke: Forfatter
  • Utdannelse: Forfatterstudiet ved UiT

  • Bosted: Tromsø

  • Aktuell med boken: «Mange løgner små»

  • Forlag: Vigmostad & Bjørke

Hva handler romanen om?

– Boka handler om ei lita fiktiv bygd i Finnmark. For fem år siden forsvant Linnéa på havet. Nå kommer mannen hennes tilbake til øya, og med seg har han en ny kjæreste som ligner mistenkelig på Linnéa. Det virker ikke som om noen i bygda er glade for at han er tilbake. Og enda mindre begeistret blir de da de oppdager den nye kjæresten hans, Ingrid.

– Etter hvert som vi blir kjent med menneskene på øya, viser det seg at mange hadde et dårlig forhold til Linnéa. Var det en ulykke som hendte for fem år siden, eller er det noen som står bak hendelsen? Er Ingrid også i fare? Og hvilke spor følger egentlig gravejournalisten fra Aftenposten som dukker opp for å skrive om Linnéa-saken?

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen til å skrive romanen?

– Det er ikke noe i mitt eget liv som har gitt meg ideen til boka, men jeg har alltid vært fascinert av små bygdesamfunn. Et lite sted er alle vet alt om hverandre – eller tror det vet alt om hverandre.

Hva vil du formidle til dine lesere med denne romanen?

– Jeg vil vise fram et lite samfunn der alle sliter med sitt, og kanskje ikke vet så mye om hva naboene strever med som de først trodde.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen?

– Jeg har vel egentlig aldri hatt skrivesperre, men jeg har sittet godt fast med dette manuset. Høsten 2021 ville jeg egentlig bare gi opp. Jeg fikk ikke ting til å henge ordentlig sammen, og begynte like gjerne på et annet prosjekt i stedet. Men min fantastiske redaktør, Karen, har pushet meg videre, hjulpet meg, diskutert løsninger med meg og heiet hele veien. Uten henne ville det ikke blitt noen bok. Jeg har også vært veldig heldig og hatt flere testlesere underveis som har kommet med veldig nyttige tilbakemeldinger.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg jobber mye og periodevis enda mer. Jeg har alltid flere prosjekter på gang samtidig, og kommer stadig på nye ideer. Nå er det jo ikke sånn at alle ideene blir til bok, men noe av det morsomste med prosessen er å komme på ideer, synes jeg.

– Og så er jeg veldig glad i den helt siste fasen, der jeg egentlig bare er dritt lei, men så ser jeg hva små justeringene gjør med teksten. At den blir bedre og bedre.

Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– Ingvild H Rishøi har noen aldeles nydelige skildringer og en intens spenning i sine noveller som gjør at jeg har lyst til å få til noe lignende når jeg skriver.

Når skjønte du at du ville bli forfatter?

– Jeg hadde en grønn bok i andre klasse på barneskolen der jeg skrev fan fiction av Brødrene Dal, og har vel aldri gitt opp forfatterdrømmen etter det.

Nevn én person du håper leser boken?

– Mormor. Jeg tror hun hadde likt den. Men hun døde før jeg ga ut min første ungdomsroman i 2015, og har ikke fått lest noen av bøkene mine. Jeg tror hun hadde likt denne.

– Men det hadde så klart vært veldig gøy om Unni Lindell, Liza Marklund eller Åsa Larsson hadde lest den. De synes jeg skriver veldig spennende og gode bøker.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?

– Svarthuset av Peter May. Den synes jeg er en strålende spenningsbok, der landskapet og karakterene nesten spiller en viktigere rolle enn krimgåten. Her får du natur, oppvekstskildring, mellommenneskelige relasjoner og spenning i en og samme bok.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Akkurat nå leser jeg League av Nina Borge og Kallmyren av Liza Marklund. Begge er veldig gode, og anbefales!

Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?

– Jeg skulle ønske jeg hadde mer tid til helt vanlige greier som å finne på ting med familien, få meg en hobby – og å tegne mer.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk  – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Kåss til kvelds – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen  – På fjellet