– Håper romanen kan slukes på samme måte som en TV-serie
Randi Fuglehaug (42)
- Yrke: Forfatter og journalist
- Utdannelse: Journalistutdanning fra Høgskulen i Volda
- Bosted: Oslo
- Aktuell med boken: «Dronnningen» (Halve kongeriket 6)
- Forlag: Aschehoug
Hva handler romanen om?
– Fanny får sin første jentekjæreste og blir stormende forelsket, men også veldig redd. TikTok-feeden hennes er full av videoer fra skyting på skeive barer verden over, og selv om både venner og familie heier på Fanny og Julie, tør hun ikke holde regnbueflagget høyt.
Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen til å skrive romanen?
– Skrivepartneren min Anne Gunn Halvorsen og jeg har siden 2020 gitt ut fem bøker i serien Halve Kongeriket, og vi prøver å skrive om ting som skjer akkurat nå og temaer vi tror ungdommer er opptatt av.
– Hver bok handler om en av karakterene i en vennegjeng på en videregående skole, og da vi skulle skrive om Fanny, den eneste skeive jenta i gjengen, ville vi lage en romantisk kjærlighetshistorie – og en historie om terrorfrykt. Denne ideen fikk vi etter all hatkriminaliteten mot skeive i verden generelt og angrepet i Oslo i 2022 spesielt.
Hva vil du formidle til dine lesere med denne romanen?
– Først og fremst håper vi at romanen, som er målet med alle bøkene i Halve kongeriket-serien, er såpass underholdende at den kan slukes på samme måte som en TV-serie. Og så håper vi at unge som kjenner problematikken i boka på kroppen, skal kjenne seg igjen og føle seg sett.
Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen?
– Når man er to som skriver sammen, er det heldigvis mye vanskeligere å få skrivesperre. Manusene får en helt annen motor når man leverer det fra seg til medforfatter annenhver uke. Det er en arbeidsmetode som anbefales varmt.
Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?
– Anne Gunn og jeg, som begge mislikte gruppearbeid da vi gikk på skolen, har utviklet det vi synes er en veldig god samarbeidsmetode: Vi starter med en workshop, snakker oss gjennom historien og skriver ned et korfattet synopsis. Så begynner vi å skrive førsteutkastet av boka som en stafett, der vi har manus en uke om gangen. Vi leverer like mange sider hver gang, og den eneste tillatte tilbakemeldingen er skryt. Aldri undervurder effekten av skryt!
Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?
– Tilbakemeldingen fra redaktørene jeg jobber med, fra medforfatteren min og fra lesere. Og så inspireres jeg av alle de kvinnelige norske samtidsforfatterne jeg selv leser og liker.
Nevn én person du håper leser boken?
– Jeg håper at en skeiv jente i tenårene får sommerfugler i magen av kjærlighetshistorien mellom Fanny og Julie.
Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?
– Det finnes tusen, men siden det er vår og konfirmasjonstid, vil jeg anbefale min kontorkollega Marie Auberts siste roman Jeg er egentlig ikke sånn. Det følger fire medlemmer av samme familie gjennom en konfirmasjonshelg og er både engasjerende og gjenkjennelig.
Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?
– Jeg leser Åh, William av Elizabeth Strout og Young Mungo av Douglas Stuart, men jeg får ikke helt fot for noen av dem.
Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?
– Å lage grundige karakterbiografier av alle personene i bøkene mine. Men egentlig handler det mest om at jeg er for utålmodig – jeg har det alltid travelt med å komme i gang med å skrive historien.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet