– Forfattergenet ligger nok i familien
Lars Helle (65)
- Yrke: Pensjonert førstelektor i pedagogikk
- Utdannelse: Lærerskole + hovedfag i pedagogikk ved UiO
- Bosted: Stavanger
- Aktuell med boken: «Den som hengir seg til djevelen»
- Forlag: Forlagshuset i Vestfold, Liv Forlag
Hva handler romanen om?
– Helten min, Kurt Stille, og samboeren, Liz Krogh, reiser til en liten bygd i Rogaland. Kurt skal skrive en roman om en heks fra bygda som ble brent på bålet. Deler av denne boka er gjengitt i Den som hengir seg til djevelen. Mens de er der, ser Liz flere uhyggelige syn. Etter hvert skjer det også et drap som Kurt begynner å undersøke. Nøkkelspørsmålet blir om det er en sammenheng mellom heksebrenningen og nåtidens drap.
Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen til å skrive romanen?
– Tja, et sentralt poeng er netthets og høyreekstrem retorikk. Ideen fikk jeg etter å ha hørt et intervju med daværende justisminister, Jørgen Kallmyr, som på frigjøringsdagen snakket om frihet fra kommunisme og sosialisme. For meg som hadde en far som måtte flykte til Sverige med en dødstrussel hengende over hodet fordi han var sosialist, og en morfar som satt i Sachsenhausen fordi han var sosialist, ble dette temmelig uredelig og historieløst.
Hva vil du formidle til dine lesere med denne romanen?
– I tillegg til det jeg svarte ovenfor, handler boka om det er mulig å finne noe allmennmenneskelig i hekseprosessene, og om det er mulig å finne spor av det samme i dag. Her prøver jeg blant annet å problematisere gruppetenkning og språket i enkelte nettdebatter.
Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen?
– Nei, jeg er slik skapt at jeg sjelden har skrivesperre. Selvfølgelig gikk det tråere enkelte ganger, men da er det, for meg, bare å presse seg videre.
Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?
– Vanskelig å si. Jeg skriver nokså fritt, det vil si at jeg ikke har noen fast disposisjon. Jeg har en begynnelse, en slutt, noen personer og en del nøkkelscener. Etter å ha definert disse, går jeg den veien fantasien fører meg. Det medfører at jeg må gå utallige runder for å få alt på plass.
Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?
– Nok et vanskelig spørsmål. Forfattergenet ligger nok i familien. Både far og morfar har en rekke bøker på samvittigheten. Når det gjelder det å forbedre seg, tror jeg svaret ligger i de forlagene jeg har jobbet med. Alle har hatt dyktige redaktører som har utfordret meg hele tiden.
Nevn én person du håper leser boken?
– Å nevne én er vrient, men hvis enkelte politikere hadde kikket på den for å tenke gjennom hvilken retorikk de bruker, hadde det vært fint. Men for å drømme litt, kan jeg jo nevne dramaansvarlig i NRK.
Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?
– Det finnes en haug av gode og viktige bøker, men i denne konteksten vil jeg nevne Bernhard Borges (Andre Bjerke) sin De dødes tjern. Dette fordi den boka er den litterære inspirasjonen til Den som hengir seg til djevelen:
Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?
– Lars Keplers Edderkoppen.
Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?
– Som pensjonist har jeg nok av tid, men arbeidet med denne boka, har gitt meg lyst til å skrive en historisk spenningsroman, men det spørs om jeg har tålmodighet til det. Det er uendelig med research som i så tilfelle må gjøres.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet